Culturals

Voluntaris de Sant Joan

Voluntaris de Sant Joan

Informació

S'ha enregistrat el teu vot.
¡Moltes gràcies! la teva valoració s'ha enregistrat correctament.
Dades bàsiques
Adreça: Av. Constitució, 18
Població: Ciutadella
Descripció
Qui són els voluntaris de Sant Joan?

Són un grup de persones que han agafat el compromís de ser a peu d’arena durant els jocs des Pla del Dia de Sant Joan capvespre, per tal d’informar a tots els presents dels perills que comporta no obrir el carrerany necessari per tal de facilitar el pas de cavalls i cavallers en els jocs eqüestres. Els voluntaris van amb una camiseta de color groc que els identifica, i són els encarregats que aquest passadís sigui prou ample perquè els cavalls puguin passar-hi i per tal d’establir una mesura preventiva pels possibles accidents. Els voluntaris fan feina braç a braç amb l’Agrupació de Protecció Civil de Ciutadella i sota la coordinació del Cos de la Policia Local de Ciutadella.

Com va sorgir la idea de la seva creació?

En els darrers anys, la massificació que ha sofert la festa ha multiplicat exponencialment els perills als quals els seus protagonistes estan sotmesos. Aquest fet va fer que aquest indret, el pla de Sant Joan, fos l’escenari d’accidents molt greus i d’altres de diferent consideració.

El Consistori, organitzador i responsable de la festa, va fer diferents tocs d’atenció que no van donar el resultat esperat. De res servien instal·lar megafonia avisant del perill, les campanyes preventives de sensibilització i altres mesures que es van anar aplicant envers aquest tema.

Calia cercar una solució pràctica, directa i, sobretot, efectiva. L’any 2012, el consistori, liderat pel batle, José Maria de Sintas -profund coneixedor de la festa, ja que havia estat caixer senyor-, va impulsar la creació d’un voluntariat específic de Sant Joan, que tenia per missió protegir els protagonistes de la festa, els cavalls i cavallers, i, a la vegada, informar a tots aquells que, pel motiu que sigui, no coneixien la festa, que era necessari deixar un ampli passadís per facilitar el pas dels cavalls i així evitar els accidents.

La iniciativa va ser un èxit total, no només perquè no hi va haver accidents, sinó perquè també la gent va conscienciar-se que els mecanismes d’informació i de prevenció eren necessaris i imprescindibles, i que, ben emprats, donen bons resultats. Aquesta iniciativa va demostrar que quan la gent és informada amb fonament resulta, fins i tot, col•laboradora. Aquell capvespre de Sant Joan els ciutadallencs i les ciutadallenques, junts, fent passadís, van tornar l’esplendor que els jocs des Pla havien perdut i ho van fer implicant-se en la festa d’una manera concreta, clara, senzilla i directa.

Si encara no ets voluntaris de Sant Joan... què esperes? Només es tracta de donar un poquet del teu temps de festa, a la mateixa festa... Serà gratificant pensar que, amb la teva presència i la teva participació, reduïm el nombre d’accidents.

Bon Sant Joan!
Fotos