Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Connexions de piano sol amb Jean-François Dichamp

I el 43è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella arriba al seu final. Serà el pianista francès, actualment resident a Barcelona i professor de l’ESMUC, Jean-François Dichamp, qui oferirà el concert de cloenda el proper dilluns 17 d’agost al Claustre del Seminari (21.30 hores). Un concert, d’altra banda, i com tots els recitals de piano que es fan darrerament per part de Joventuts Musicals de Ciutadella, dedicat a la memòria del músic menorquí ‘mestre’ Anton Aguiló (1931-2014).


El programa que Dichamp executarà està pensat per establir dues connexions entre quatre destacats pianistes i compositors de diverses èpoques, ressaltant especialment d’aquest repertori el necessari virtuosisme i sensibilitat que s’ha de menester per dur-lo a terme.


A la primera part, la connexió serà entre el francès Jean-Philippe Rameau (1683-1764) i el polonès que va viure uns quants anys a França (i també uns mesos a Mallorca) Fryderyk Chopin (1810-1849). De Rameau, Jean-François Dichamp interpretarà les set danses (que en el seu moment foren música per ballar a la Cort) de la suite en La menor ‘Premier Livre de Pièces de Clavecin’, escrita originalment per a clavecí i que aquí, és clar, s’escoltarà a través del piano. Aquesta peça barroca ben requincada de Rameau enllaçarà amb altres quatre composicions breus del ja romàntic Chopin: ‘Balada núm. 2 en Fa major’, ‘Vals en La menor’, ‘Scherzo núm. 3 en Do s. menor’ i ‘Polonesa en Fa s. menor’.


I després, a la segona part, la connexió pianística que s’establirà serà entre l’hongarès Franz Liszt (1811-1886), també conegut com el Paganini del piano i es pot dir que primer compositor intèrpret de piano que va ser molt famós i popular en vida, i l’alemany Johann Sebastian Bach (1685-1750), un Bach que sonarà igualment bastant conegut però segurament no tan ‘clàssic’.


De Liszt, potser el més romàntic dels romàntics, Jean-François Dichamp oferirà la seva ‘Pensée des morts’, la nombre 4 de les 10 peces del cicle ‘Harmonies poétiques et religieuses’, obra que connectarà amb la ‘Ciaccona’ de Bach, uns arranjaments per a piano que en el seu moment va fer Ferruccio Busoni sobre el moviment dit ‘Ciaccona’ de la ‘Partita núm. 2 per a violí sol’ del músic alemany. Es tracta d’una recomposició feta intencionadament per a la brillantor total del piano.


Iniciat al piano amb la seva mare i al Conservatori de Boulogne, del francès Jean-François Dichamp es pot dir que va ser una mena de ‘nen prodigi’, en el sentit, entre altres coses, que als 12 anys (1989) ja apareixia a les pantalles de televisió interpretant a Mozart quan era fillet, al costat de Michel Bouquet en la minisèrie de Marcel Bluwal consagrada a la vida del compositor. Des de llavors, però, Dichamp, que se sentia més músic que actor, va agafar el camí del Conservatori de París i dels concursos internacionals, aconseguint diversos guardons per tota Europa i anant a tocar amb orquestres i a festival d’arreu del món.


Els preus de les entrades per escoltar Jean-François Dichamp al Claustre del Seminari aquest dilluns 17 d’agost amb les seves connexions de piano sol oscil•len entre els 12 € per als socis de Joventuts Musicals de Ciutadella i els 16 € o 20 € per al públic en general, depenent de si el seient és o no numerat. Per als menors de 12 anys, l’entrada és gratuïta. Anticipadament poden aconseguir-se a la botiga Foto Hernando de Ses Voltes de Ciutadella o a través de la web de l’entitat organitzadora: www.jjmmciutadella.com. La taquilla s’obrirà a les 20.30 hores, una hora abans de l’inici del concert.

Text: Joan Mascaró

Divendres 14 d’agost de 2015
+ articles i entrevistes