Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Atractiu repertori flautístic amb Elcurarojo

La formació Elcurarojo i la música del barroc tardà, amb un repertori molt viu i atractiu per al públic, seran els protagonistes del proper concert de la 44ª edició del Festival de Música d’Estiu que organitza Joventuts Musicals de Ciutadella. Després de la virtuosa i sincronitzada actuació de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca i del violoncel•lista alemany Leonard Elschenbroich al Teatre de Calós, el Festival torna a l’espai habitual del Claustre del Seminari, aquest dimarts 16 d’agost a les 21.30 hores.

Va ser en acabar la seva llicenciatura a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) quan el flautista de bec i saxofonista andalús Alberto Domínguez Gálvez (San Fernando -Cádiz-, 1983) fundà l’orquestra de cambra Elcurarojo, interessat com estava en la música antiga i, sobretot, en la interpretada per la flauta de bec i el seu repertori dels segles XVII i XVIII. De fet, Domínguez adoptà el nom d’Elcurarojo per a la seva formació en honor al genial compositor italià Antonio Vivaldi (1678-1741), conegut com ‘Il prete rosso’ (literalment ‘el cura rojo’ o ‘pelirrojo’) per mor de la seva condició de capellà i pel característic color del seu cabell.

Especialitzats sobretot en la música barroca del seu període mig tardà del segle XVIII, que és la que bàsicament oferiran en el seu concert de Ciutadella, és, però, depenent del repertori concret que triïn o els demanin que actuen amb una o altra formació, disposant normalment d’entre dos i deu músics per dur-ho a terme. En aquest cas, Elcurarojo es presentarà al Festival de Música d’Estiu amb quatre components: Alberto Domínguez (flautes de bec i direcció), Leo Rossi (violí), Patricia González (clavicèmbal) i Guillermo Martín (violoncel), una formació poc comú que interpretarà un total de sis ‘triosonates’ de Händel, Vivaldi i Telemann, per a flauta de bec, violí i baix continu.

De les sis ‘triosonates, totes escrites durant la primera meitat del segle XVIII, n’hi ha fins a quatre que són de Georg Philipp Telemann (1681-1767), el compositor que ha escrit més de la història i que té bastant de repertori per a flauta de bec, instrument que era, a més a més, la seva especialitat i del qual n’era un gran coneixedor. Mentre que les altres dues composicions són de Vivaldi, que obrirà el concert, i de Georg Friedrich Händel (1685-1759).

En global, aquestes sonates en trio tenen la peculiaritat que són molt concertístiques i, la majoria, inclouen unes parts ben virtuoses i contrastades, en el sentit (açò es dóna principalment en les de Telemann) que sembla que el violí i la flauta van contestant-se un a l’altre, de manera que hi ha contínues preguntes i respostes entre aquests dos instruments.

El fundador i director d’Elcurarojo, Alberto Domínguez, que durant el concert sonarà dos tipus de flautes de bec (una soprano en re petita en el començament amb Vivaldi i una també de llenya però un poc més grossa, l’estàndard de mida contralt, per a la resta del concert), ha qualificat el programa de variat i de molt entretingut, amb certes parts molt ràpides i que tot i ser un repertori no gaire conegut per al gran públic, pel que té de poc comú, pot donar peu a la gent a interessar-se per aquest tipus de música, que sí que es coneix bastant dins del repertori flautístic.

Les entrades per al concert d’Elcurarojo del proper dimarts 16 d’agost a les 21.30 hores al Claustre del Seminari de Ciutadella tenen uns preus que oscil•len entre els 12 € per als socis de Joventuts Musicals de Ciutadella i els 20 € o 16 € per al públic en general, depenent de si el seient és o no numerat. Per als menors de 12 anys l’entrada és gratuïta i els socis d’altres Joventuts Musicals i estudiants de música poden obtenir l’entrada per 16 €. Anticipadament es venen a la botiga Foto Hernando de Ses Voltes de Ciutadella o a través de la web de l’entitat organitzadora: www.jjmmciutadella.com. La taquilla s’obrirà una hora abans de l’inici del concert.

Dissabte 13 d’agost de 2016

Text: Joan Mascaró

+ articles i entrevistes