Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Benvolguts lectors

 

El meu nom és Jaume Anglada Bagur. Segurament direu “qui carall és aquest tipus que publica en aquesta web?”. Doncs, després de la lògica pregunta, aquí ve la meva humil resposta: Soc aficionat a la literatura des de sempre. He publicat els meus escrits, de diferents tipus (narrativa, article d’opinió i poesia) a diversos mitjans escrits, alguns de més renom que d’altres: “Foll-Corc”, “Excèntrics”, “Cultura d’Autor”, “Ciutadella de Franc”, “Culturàlia”, i en menor mesura i de diferents formes a altres publicacions com “Diari Menorca”, “Cap de Ponent”, “Última Hora”i “L’Iris”; a part de també haver sigut lletrista de diferents grups de rock de Ciutadella: “Uff!!!”, “Suc” i “Skak al rei”. A més, si sou de Facebook segur que heu trobat alguna crònica de concert meva i alguna que altra parrafada estrafolària/reflexiva. 

El motiu que m’ha animat a donar-me a conèixer en aquesta web cultural és que considero que l’oportunitat que ens lliure Nan Ventura és innovadora i única a Menorca. De pas, si des d’aquí puc donar a conèixer l’obra en la que estic treballant, doncs millor que millor. Una obra literària que, si Déu vol, veurà la llum cap a finals d’aquest any 2014 o a principis del que ve. Es tracta de l’ obra d’un “escriptor” (empro cometes perquè encara em fa cosa anomenar-me així) que treu a la llum més de vint i cinc anys d’escrits personals. Alguns d’ells ja publicats en els llocs abans esmentats i alguns altres totalment inèdits.

Entre tot aquest temps i furtivament han anat sorgit els Articles d’opinió i de tema lliure; les Narracions curtes, i a més, el més íntim d’aquesta publicació: els Poemes. Aquestes, com veureu si us animeu a seguir el meu tarannà literari, són les tres parts (he englobat els Articles i les Narracions en un únic apartat) del llibre que prest tindreu a la vostra disposició. Deixo el nom del llibre en l’aire perquè no és bo anticipar massa les coses. Això sí, crec que aquí al manco em correspon definir-me una mica com “escriptor”:

 

Jo em definiria com un autor a qui li agrada jugar amb les contradiccions existencials, tot i que de vegades poden arribar a semblar que freguen la paradoxa. Puc ser en certes ocasions radical, però en molt poques coses. Fins i tot m’atreviré a dir que sóc com una estranya mena de trobador contemporani al qual li agrada qüestionar algunes de les certeses de la vida i donar per segures algunes idees considerades metafísiques, emprant, així i tot, també la forma metafòrica per fer-ho. Podríem dir que sóc, com a “escriptor”, una barreja entre místic i insurrecte; és a dir (i si em permeteu la quasi-paradoxa de la qual abans feia esment), un pacifista rebel (encara que això soni quasi a blasfèmia).

I escurçant definitivament en la meva exposició i per anar directament a tancar aquesta presentació/introducció, voldré recordar a l’hipotètic lector que el meu estil és personal, ja que sempre he dit (a qui m’ho ha preguntat) que escric bàsicament només per a mi (potser perquè això m’és un element indispensable per a viure, com amb el temps he comprovat). Això no vol dir que el que escric no pugui ser, quasi de forma instintiva, compartit emocionalment pel lector (compartit emocionalment no vol dir estar-hi d’acord, ni tan sols entendre-ho del tot). D’això tracta la meva idea, d’aconseguir transmetre emocions (crec que de vegades fins i tot tirant a fortes). Feu la prova i sabreu de què parlo... i ara perdoneu la fatxenderia.

 

Tants anys però d’escriure realment m’han donat per fer un llibre (ja tancat) i tenir-ne preparat al manco un altre, i col•laborar en projectes musicals futurs, però això ja és passar “s’arada davant es bou”. Així que acabaré citant una petita mostra del meu estil i que a l’hora defineix la meva humil intenció com escriptor:

“Benaventurats els contradictoris,

perquè aquests mai no seran esclaus de les certeses.

Maleïts els qui tenen por de conèixer-se,

perquè quan la mort els cridi sentiran que no han viscut.”*

*Extret del meu poema “Versos Genèrics”(inclòs en el llibre). 


Gràcies per aquesta oportunitat que em brindeu. Esper correspondre a la vostra confiança i amistat.

Jaume Anglada Bagur.  


+ articles i entrevistes