Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Bep Cardona va xalar amb "Historia de la historia".

HISTORIAS DE LA HISTORIA.

Autor: Carlos Fisas

Editat per Círculo de lectores 1983

ISBN: 84-226-2341-2

 

Companys, jo crec que com sa majoria de gent tenc temporades que acostum a llegir més i d’altres manco, però sempre en tenc més d’un en marxa i més de dos a sa cua. No tenc tampoc un format de lectura concreta. Acostum a llegir molta novel•la i molta literatura de Menorca. M’encanta la novel•la històrica o les lectures biogràfiques, però en aquest cas avui us presentaré un llibre que no obeeix a cap d’aquests marcs. També dir que m’agrada més llegir en català, però aquest llibre va caure a ses meves mans en castellà. L’edició que tenc jo és de Círculo de lectores. 


He pensat amb aquest per molt motius. Primerament té una vessant humorística molt ample; Carlos Fisas sempre cerca es puntet curiós o xistós. Té també una part històrica considerable; cadascuna de ses anècdotes explicades està emmarcada a dins un moment històric concret. És de lectura fàcil, amb petits capitolets que entre ells no hi ha fil conductor, de tal manera que pots aturar i arrancar quan vulguis, mai perds es fil... no hi ha fil!


Bé, tornem arrere i expliquem de que va tot açò. Carlos Fisas, infatigable estudiós de sa història, va anar recopilant  anècdotes que dins els anys vuitanta va desgranar en un programa de ràdio convidat pel popular Luis del Olmo. Cada dia una historieta, cada dia un somriure, una anècdota i una petita lliçó de vida. Va ser a rel de l’interès mostrat que es va decidir a publicar el seu “Historias de la historia”. Més endavant va sortir un segon i un tercer... devia ser que la part lucrativa també funcionava bé. Va existir realment un Papa que era dona? Qui va inventar els sostenidors? Va existir Dràcula realment? Quan es va inventar el purgatori?  Papes, Reis, escriptors, cantants, músics, pintors, poetes, filòsofs, amb quasi quatre-centes pàgines ningú es salva i tots tenen algun espai a dins es llibre. 


Sa veritat amics, és que vaig riure molt, moltes de ses anècdotes que vaig llegir en aquest llibre les he recordades i comentades moltes vegades. És un llibre que tenc sempre a mà i que de tant en tant li llig alguna fulla a l’atzar. Us el recoman ben sincerament.

 

 


+ articles i entrevistes