Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Calor amb Cala Rock

Els amants de la llengua de Ramón Llull, Josep Pla, Salvador Espriu, Joan Salvat- Papasseit, Pere Quart o Miquel Martí i Pol entre molts i molts d’altres escriptors i poetes, vàrem tenir la gran sort d’escoltar, no fa tant de temps en realitat, aquest idioma enriquit i arrodonit amb la branca de l’art que ha sabut aglutinar més gent des de mitjans del segle XX: el rock; i de pas també, aprendre’l i estimar-lo com és el cas del qui açò subscriu i que no tingué més base que els bons primers traços que ens dibuixà el recordat i respectat Mestre Pere Melis a l’escola mitjançant el mític i enyorat “Cavall Fort”. 

El rock català, com dic, no fa tant de temps era molt de moda a tota la costa mediterrània espanyola i es nodria de grups ja històrics alguns, com ara Sopa de Cabra, Sangtraït, Sau o Els Pets com a principals “caps de cartell” (data inoblidable fou la del concert al Palau Sant Jordi el dia 14 de juny de 1.991 on aquestes quatre bandes llegendàries van aconseguir ajuntar a 22.104 espectadors) i d’altres grups quasi també a l’alçada popular d’aquests, com els nostres Ja t’ho diré, juntament amb Lax’n’Busto, Umpah-pah, Gossos, Whiskyn’s, etc... 

Girona fou el bressol d’aquest moviment; foren els hereus de l’anterior eslavó que havien encarnat els Setze Jutges (alguns d’ells van tenir encara ocasió de participar d’aquesta nova onada de música en català –Sangtraït va gravar amb Lluís Llach i Sau amb Joan Manuel Serrat-, també entre d’altres), la Nova Cançó Catalana o també cantautors com Jaume Sisa o Pau Riba, per posar alguns exemples. 

Aquella nova corrent d’aire cultural va enriquir-nos a una generació que just havíem assaborit el so del rock de la Movida Madrileña, el Rock Radical Basc, el hard rock d’aquells dies, la música disco anglosaxona i poques coses més a nivell musical. Si heu llegit fins aquí segurament us demanareu si aquest article només ha de rallar d’històries passades. Idò no. I dic no perquè per jo i per persones, aquí a Menorca, com són els components del grup “Cala Rock”, aquesta història no forma encara part del passat. Està ben present en els nostres sentiments i records en forma d’acords, lletres, viatges i concerts. Tenim, en aquest sentit, la ocasió de reviure un cop més tot aquest feix de sentiments musicats en català. Quan? Dia 7 de desembre a la Sala Multifuncional de Ciutadella.

 Ara és de rebut doncs que parli del grup que rememorarà tot això per als que tinguem la sort d’anar-hi. Espero sigui molta gent. Cala Rock és una grup local, de Ciutadella, relativament jove (gens exempt d’experiència prèvia i/o amb altres formacions a l’hora). Està format per José Abelairas (Veu), Annabel Villalonga (Guitarra i Veus) –aquesta parella també és el duet Cala Joia, fantàstics artistes en acústic que en directe són de lo milloret de Menorca en aquest format-, Quim Ribó (Guitarra Elèctrica), Lluís García (Baix) i David Marquès (Bateria) i que com a bons amants de la música en català i del rock, són dels més prolífics grups que actualment roden pels escenaris menorquins, els seus concerts són realment homenatges a tot l’esmentat en aquest article perquè saben transmetre l’esperit de l’abans conegut com Rock'n'llengua (entraríem aquí en una altra extensió que faria que aquest article no em cabés en les línees que em pertoquen). I ho fan versionant a grups tan grans com Lax’n’Busto, Sopa de Cabra, Els Pets, Antònia Font, Sau, els “cabildos” Ja t’ho diré, o fins i tot altres artistes illencs com Cris Juanico o Tomeu Penya, juntament amb altres temes que són exclusius del món de les cançons populars. No vull desvetllar els títols del repertori que ja tinc la sort de conèixer per a no minvar ni un gram l’expectació de l’espectacle, però òbviament seran cançons molt i molt conegudes. 

Si voleu gaudir ja sabeu que teniu una cita ineludible en la data que abans he precitat. Com sol ser habitual en aquest casos, la producció tornarà a córrer a càrrec de Dau Produccions amb la organització d’Artistes per a Menorca, apostant novament, dins l’esdeveniment extraordinari que és “FirArtístic 2015”, pels grups locals donant-los el suport que habitual i històricament no reben. Vos esperem a tots els que vulgueu viatjar en el temps fins arribar a principis i mitjans dels 90 i que vau viure, o voleu fer-ho ara si sou més joves, el caliu i el calor de bell nou de la música rock en català. Si em permeteu la broma i ja per acabar, el pitjor que pot passar és que acabeu “molt tocats per la tramuntana”. Cultura, Rock i Llengua per a tothom.

 

Jaume Anglada 


+ articles i entrevistes
Esdeveniment relacionat