Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Comerç Just: com fer d’una cosa quotidiana, una acte solidari


Lluc Guasp. Cada dia adquirim coses que necessitem i coses que volem com menjar, roba, regals, decoració, etc. Per què no aprofitar i convertir una cosa quotidiana amb solidària? El comerç just us convida a fer-ho.

Per abaratir els  processos de producció moltes empreses compren els productes a preus molt baixos, amb un costos molt elevats que molts de nosaltres ignorem. Comerç Just lluita cada dia  per tal que això no succeeixi, per dignificar al màxim les condicions  dels productors i garantir un tractament just per ells.

 

 La Fundación Vicente Ferrer, com a membre de la Coordinadora Estatal de Comercio Justo  té una iniciativa de Comerç Just i solidari en la que proposa un cicle de comerç que cerca el desenvolupament de la zona on treballa, Anantapur, Índia; comença i acaba amb les dones dàtils  discapacitades, un col•lectiu totalment discriminat. A Índia existeixen ja 241 dones que fan productes artesanals que es venen a les tendes de la fundació i a la seva botiga online. Des dels 6 tallers-residència  les dones treballen  diferents materials com el paper maixé, el jute, la bijuteria, paper reciclat, artesanies ecològiques, etc.  D’acord amb els principis del Comerç Just tots el beneficis  repercuteixen en  la millora de la  vida de les dones amb discapacitat, convertint-se aquesta iniciativa en una importantíssima eina de cooperació pel desenvolupament de la zona on treballa la fundació. 

 

Aquesta raó és més que suficient per a no dubtar sobre el consum del Comerç Just. Cal recordar els principis que aquest defensa:

-Garanteix salaris dignes pels treballadors i iguals per homes i per dones.

-Rebutja estrictament l’explotació infantil respectant els preceptes del Conveni de la ONU sobre els drets humans.

- Els importadors de productes de Comerç Just paguen una prima que es destina a projectes i programes d’ajuda al desenvolupament de les societats.

-Durant tot el procés productiu i de distribució es vetlla pel medi ambient.

-S’estableixen relacions comercials a duraderes i estables per tal que els productors puguin fer front a inversions solvents i tenguin un aval.

-Els productors reben ajudes per compra de maquinària, les matèries primes i els salaris per tal que tos tenguin les mateixes oportunitats i puguin començar noves etapes.

-Les estructures de treball dels productors sempre han de respondre a criteris de col•laboració, participació i democràcia.

El resultat és un producte de qualitat. Només fa falta acostar-se a la tenda de la fundació per a respirar l’essència del Comerç Just, a més d’apreciar la identitat cultural  dels seus productes, un dels valors més característics dels productes de la fundació .

Ara que arriba l’estiu i por ser un temps de fer regals i un magnífic moment per posar en pràctica allò que dèiem de fer solidària una cosa que feim per costum. Us convit a acostar-vos a la tenda  de la fundació al C/ Carnisseria 20 de Ciutadella o a visitar la tenda online a http://www.tiendafvf.org/.


+ articles i entrevistes