Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Entrevista a la contacontes Gemma Moll: “Els contes creen un món imaginari on fillets i grans hi connecten amb empatia”

Dissabte dia 7 de novembre a la Fira del Llibre en Català faràs dues sessions seguides de contacontes. Quina és la sinopsi de “Que venen els pirates”, el conte infantil que has triat per aquesta ocasió?

En Tom puja cada dia a un turó per vigilar si s'acosten pirates. Cada vegada que veu un vaixell corre a avisar a tot el poble perquè s'amaguin. Però sempre són falses alarmes.

Per què has triat aquest conte en concret?

Aquest llibre em va robar el cor des del primer moment que el vaig veure. Les il·lustracions són precioses, el protagonista és un fillet encantador, la història és divertida i amb un gir inesperat. A més, s'hi tracten els rols dels pares de'n Tom d'una manera molt original.

Quins valors, tant positius com negatius, ensenya als més petits?

Consider que tots els contes fomenten uns valors comuns, com per exemple l'avivament de la imaginació. Desperten la curiositat, l'interès i l'aprenentatge per allò desconegut. També desenvolupen el llenguatge, creen un món imaginari on fillets i grans hi connecten amb empatia, ordenen la realitat. I aquest en concret, ens parla de convivència, igualtat de gènere, valentia, resolució de conflictes i diversitat familiar. I tot açò amb un relat carregat d'humor.

Quants anys fa que estàs immersa al món dels contes?

Des que va néixer el meu fill, en Nil, que ara farà set anys. Em vaig apuntar al grup de “Família i Lectura” de la biblioteca de Ciutadella i allà vaig descobrir tot un món!

Si anessis uns deu o més anys enrere, hauries pensat que tindries aquesta afició?

Nooooo! Sempre havia pensat que jo estava feta per fer teatre per adults. Mai m'hauria imaginat que m'agradaria tant fer teatre i contacontes per a infants. Em diverteix moltíssim la creació pel públic infantil.

Quin és el teu principal desig cultural?

Que arribi a tothom, que ningú en quedi exclòs.

Ara s’estan posant molt de moda els àlbums il·lustrats. Quin tres ens recomanaries per a llegir aquest any?

Uf, només 3? Llavors triaria aquest mateix, Que venen els pirates, de John Condon i Matt Hunt; Ser o no ser una poma, de Shinsuke Yoshitake (és divertidíssim!), i Som aquí, d'Oliver Jeffers. 

Creus que alguns contes clàssics, els de tota la vida, s’haurien de deconstruir?

No, simplement crec que s'han de contar a l'edat adequada i contextualitzant-los en l'època en què van ser escrits.

+ articles i entrevistes