Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Entrevista a la Patricia Viu, de la nova llibreria Xalallibres: “Vam triar el nom de Xalallibres, perquè els llibres són per xalar”

Patricia, és el primer any que Xalallibres participa en la Fira del Llibre en Català?

Sí, perquè Xalallibres va obrir les portes el 7 de març d’aquest any 2020. Hem participat en la fira de Sant Jordi d’Estiu, dia 23 de juliol, i va ser una experiència molt bona.

I per aquesta primera vegada quines novetats infantils i juvenils hi trobarem a la vostra parada?

Procurarem tenir-ne el màxim possible, ja que des del mes de setembre se n’estan publicant moltes. Estar sempre a l’última és una de les meves premisses.

I quines són les teves premisses per a seleccionar els llibres?

He treballat durant sis anys en una biblioteca escolar. Per això, trio els llibres que ja conec i, sobretot, el que busco és el llibre que t’emocioni, que tingui missatge i que quan l’acabis de llegir tinguis ganes d’abraçar-lo.

Quin és el llibre en català que més t’ha emocionat aquest any?

“La meva guia, el meu capità” de l’Editorial Kalandraka. És una delícia de llibre. Em va marcar, i això és el que més m’agrada dels llibres.

Et consideres llibretera, lectora i escriptora al mateix temps?

Bàsicament, em considero amant de la literatura infantil i juvenil. M’encanta llegir àlbums il·lustrats, no només per la meva feina de llibretera, sinó per plaer. Avui en dia fan uns llibres espectaculars, amb unes il·lustracions precioses i uns missatges molt ben triats i adequats per entendre el món en què vivim. Per això, em costa moltíssim triar quin llibre agafar per a la llibreria.

Quin és un dels requisits per a ser llibretera?

Per a mi ser llibretera d’una llibreria infantil i juvenil és la barreja de les dues coses que més m’agraden: els llibres i els nens i nenes. El contacte directe amb ells i elles i preguntar quin tipus de llibre els agraden, de quin tema volen que tractin... En definitiva, intento buscar el llibre que més els pugui agradar, que se’n vagin contents o contentes amb el que han escollit. A la nostra llibreria tenim un puff i una tauleta perquè puguin seure i mirar tranquil·lament el llibre que volen comprar. I a més, poden recomanar el llibre que ells i elles vulguin.

Per tant, per què vas triar aquest ofici?

Els llibres són de gran ajuda en totes les situacions que et plantegi la vida, tant en les dolentes (la mort d’un familiar, el bullying o una malaltia), com en les bones, per passar-t’ho bé. Per aquest motiu, vam triar el nom de “Xalallibres”, perquè els llibres són per xalar.

Com definiries els llibres de manera més completa?

Crec que els llibres tenen tots els ingredients per entendre les diferents situacions que et pots trobar a la vida. Amb els llibres pots viatjar a qualsevol part del món, i tot això sense moure’t del teu lloc. Pots evadir-te de tots els teus problemes. Els llibres són necessaris. Són el millor company de viatge. I el millor de tot és que t’ajuden sense demanar-te res a canvi.

I la darrera pregunta: amb quin escriptor català te n’aniries a fer un cafè sense pensar-t’ho dues vegades?

Ho tinc claríssim. Aniria amb el Jaume Copons, autor de la col·lecció de “L’Agus i els Monstres,” i molts d’altres. He tingut la sort de conèixer-lo perquè va venir dues vegades quan treballava a la biblioteca, i és una passada. També he anat a vàries presentacions dels seus llibres amb la seva companya, l’il·lustradora Liliana Fortuny, i són molt divertits.


Anaïs Faner

1/10/2020

+ articles i entrevistes