Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Entrevista a la Roser Seguí, de la Llibreria Pau: “El requisit indispensable per a ser llibreter és no pensar a fer-te ric”

1. La Llibreria Pau va néixer fa més de vint anys per atracar el plaer de la lectura a Menorca. Quants anys fa exactament de l’obertura d’aquest negoci familiar?

Sa Llibreria Pau té trenta-quatre anys en total. Fa poc que vam celebrar el trenta aniversari.

2. Ha canviat molt aquest espai?

Sí. Fa anys jo feia feina com a distribuïdora de llibres infantils a altres pobles. Gràcies a aquesta feina ja tenia molt de material quan vam obrir la Llibreria Pau, però en aquell moment l’espai era la meitat. Ara ja fa vint anys que vam comprar la casa del costat per fer una reforma i ampliar-la.

3. En aquells temps era complicat trobar llibres en català i els pocs que hi havia, no cridaven massa l’atenció. Quan vau obrir hi havia moltes altres llibreries a l’illa?

N’hi havia més que ara, almenys a Ciutadella. Record que hi havia “Nura” o “Lletra Menuda”. Més tard, també van néixer altres llibreries, però van tancar, com ara “Punt i Apart”.

4. Actualment, a la Llibreria Pau oferiu totes les novetats en novel·la, llibres de text, material escolar i papereria. Quins han estat els criteris per escollir els llibres que hi haurà a la vostra parada el dia de la Fira del Llibre en Català?

Nosaltres cada dia rebem moltes novetats d’editorials en català, tot i que si són llibres tècnics o d’editorials petites tarden més a arribar. A la Fira portem el que tenim. No fem cap compra en especial, sinó que agafem d’aquí, i bàsicament, portem novetats i de temàtiques molt diferents. El que ens agrada més és la literatura infantil. De fet, el que em fa més il·lusió són els àlbums il·lustrats. De cada vegada hi ha més gent que té més interès per aquest tipus. Són autèntiques obres d’art. Un dia vull fer una xerrada a la llibreria sobre això. 

5. Per què t’agraden tant els llibres infantils?

Jo vull que els fillets i filletes siguin llegidors i que ho mantinguin al llarg dels anys. Els hem de cuidar. De petits han de llegir i han de degustar diferents estils. Acostumar a la lectura a les persones adultes és més difícil.

6. Quin és el vostre perfil de lector habitual i quin és perfil dels visitats de la Fira del Llibre en Català?

La veritat és que el perfil és molt divers. Hi ha gent de totes les edats. Per exemple, l’altre dia va venir una senyora major que es va comprar llibres infantils pel seu propi aniversari. També venen molts d’homes per fer un regal als altres o per comprar-se aquest material per a ell mateix. Això em dóna molta satisfacció.

7. Es nota que t’agrada la teva feina.

És un món que engresca. No em vull  jubilar. M’omple veure que un client ve i troba el que li agrada. Per exemple, a l’estiu ve gent de Catalunya o de Madrid i em diu que som la primera visita que ha fet en les seves vacances. Això crea amistats.

8. I així quin és el requisit indispensable per a ser llibreter, a part d’estimar els llibres?

El requisit és no pensar a fer-te ric ràpid. Requereix molta feina i dedicació. T’han d’agradar els llibres i no com un negoci.


Anaïs Faner

1/10/2020

+ articles i entrevistes