Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Entrevista a la Susana Quiñonero, de la llibreria Sa Catòlica: “No hi ha un llibre bo o dolent, sinó que depèn de l’estat d’ànim de cadascú”

Sa Catòlica és una llibreria amb molta història. De fet, és una de les més antigues de Menorca: es va fundar l’any 1943, al cor de Maó. Susana, quants anys fa que hi fas de llibretera?

Jo hi faig feina des de l’any de les Olimpíades de Barcelona, just des del dia 1 de juliol de l’any 1992. L’he vista canviar de nom tres vegades. Primer es deia “Fundació Catòlica”; després, “Fundació”, i finalment, “Sa Catòlica”. La llibreria va estar tancada durant un període, però jo volia continuar amb ella. Per això, vaig decidir reobrir-la, i ho vaig fer dia 7 de juliol de fa cinc anys. I ja fa vint-i-vuit anys que estic aquí!

Aquesta llibreria de referència ha canviat molt els darrers cinc anys?

Fa poc érem dues persones a la botiga, però ara estic tota sola i he hagut de reduir-la. Ara la llibreria és més petita.

Des dels  inicis aquest punt cultural s’ha especialitzat en llibres i publicacions sobre Menorca i d’autors menorquins, però ara també hi tens novel·les, llibres infantils, de viatges o d’assaig, m’equivoco?

Sí, ara tinc altres gèneres. Abans les edicions eren més curts i s’esgotaven. No és que no vulgui tenir llibres i publicacions menorquines, però ara hi ha més gent que publica i que edita, o inclús, que autoedita. Tot i això, amb la situació actual hi ha hagut una aturada.

Quina és l’estació de l’any més activa respecte a nombre de vendes de llibres?

Hi ha tres pics: Sant Jordi, l’estiu i Nadal. Una altra petita ajuda és la Fira del Llibre en Català. També hem de tenir en compte el servei de les biblioteques, que també ens recolzen i això m’alegra molt.

És cert que els adolescents són el públic lector minoritari?

Jo crec que no. Va per èpoques. Per exemple, a l’estiu venen més a comprar, però quan comencen l’escola la situació canvia.

Per a tu què et transmet un llibre en paper que no ho faci un en digital?

Llegir és un acte voluntari que depèn de l’estat emocional de cadascú. No és que sigui millor el paper o el digital. No hi ha un llibre bo o dolent, sinó que depèn de l’estat d’ànim, depèn de com estàs. Hi ha moments en què una portada et pot transmetre molt, i d’altres que et transmetran més els colors o la lletra.

I ja per acabar, tens algunes presentacions i tallers, tant per a adults com per a infantils, pendents per fer a Sa Catòlica?

Sí, abans de tot això del coronavirus tenia alguns projectes. Havia de fer dos tallers infantils, però no s’han fet. Pel dia trenta d’octubre tinc preparada una coseta. Sempre he anat fent tallers d’escriptura, de poesia, de narrativa, o de conta contes. El que vull és fomentar la literatura catalana aquí. Sempre dic que a Maó no hi ha tanta gent com a Ciutadella que llegeixi en català.


Anaïs Faner

1/10/2020

+ articles i entrevistes