Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Entrevista a Miguel García, de la llibreria Espai 14: “La literatura ha d’arribar a tothom”

Miguel, quants d’anys fa que la llibreria Espai 14 participa en la Fira del Llibre en Català a Menorca?

Participem des del 2015. Vam obrir les portes per primera vegada l’octubre de 2014. Per proximitat a la Fira i per falta de temps, ens vam veure obligats a participar a partir de l’any següent.

Quines novetats hi trobarem a la vostra parada aquest 2020?

En trobarem moltes de diferents. Trobarem des de llibres infantils i juvenils que completen sagues com Futbolísimos; fins a grans publicacions, com ara L'infinit dins d'un jonc, la novetat d’Irene Vallejo, que és un assaig sobre la importància dels llibres al llarg de la història; o bé altres grans sortides literàries catalanes. Aquestes són Mar d'estiu, de Rafel Nadal, Canto jo i la muntanya balla, l’aclamada obra d’Irene Solà, o La drecera, la història més intimista de Miquel Martí i Serra.

Recomana’ns un llibre novetat per a adults i un altre per a infants.

Recomano el meravellós món mostrat per Irene Sol, amb Canto jo i la muntanya balla, perquè ens apropa a la naturalesa en la qual vivíem fins fa poc. I està desenvolupat en una atmosfera màgica! I seguint amb la màgia, ja que un dels meus primers llibres va ser La Historia interminable, recomanaria El lloc màgic. És un llibre tendre, que ens ensenya els valors i ens obre la ment a la creativitat. Em recorda a la màgia que imprimia Michel Enden o Roal Dhal. Encara que no és un escriptor en català, val molt la pena de llegir aquesta traducció.

I quin és el teu escriptor català preferit?

La filòsofa Marina Garcés, per la seva deliciosa manera d’entendre’ns.

Quin és el sector que més llibres consumeix a Espai 14?

Segurament, el més normal serien les dones d’entre trenta i cinquanta anys, que sembla ser el sector més aficionat. Així i tot, m’agradaria parlar de la gent jove, perquè cada vegada existeixen més títols, sagues, mangues, youtubers i novel·les gràfiques que estan fent que els joves per davall dels vint-i-cinc anys s’atraquin a la nostra llibreria.

A més dels llibres en paper, tinc entès que també veneu en format digital (eBook). Què n’opines de les noves tecnologies en el món literari?

Durant la pandèmia vam prendre la decisió d’intentar adequar-nos als temps en què vivim. Ens vam adonar que el sector digital no és una amenaça, sinó un complement. Encara que seguim apostant pel paper i tota la indústria que hi ha al seu voltant, incloure el llibre electrònic pot tenir els seus avantatges. Existeix un sector de la població, sobretot els joves i aquells que viatgen, que demanen més aquest tipus de format. Al nostre cas, les vendes realitzades en electrònic són pràcticament insignificants, en comparació a les directes en paper a la llibreria física. Però opinem que hem d’estar preparats.

Com veieu a la llibreria d’aquí a vint anys?

Creiem que ESPAI 14 continuarà apostat per a la proximitat, la recomanació i el paper, i no sé si nosaltres mateixos.

Creus raonable el preu que el lector paga per un llibre?

Tot depèn. El preu del llibre requereix un esforç econòmic per part del qui compra, però si comparem aquest preu amb altres sectors d’oci (musicals, cinema o teatre), és adequat. Entenem que, de vegades, per a algunes economies pot resultar elevat, o així ens ho han fet saber. Per això, nosaltres també apostem pel llibre de segona mà i per a fomentar l’accés a la cultura i a literatura a través de biblioteques i de sistemes de préstec. La literatura ha d’arribar a tothom.

+ articles i entrevistes