Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Entrevista al llibreter Pere Allès, de Sa llibreria: “La major satisfacció és quan torna un client per dir-me que un llibre que li vaig recomanar l’hi ha encantat”

1. Sa Llibreria pels ferreriencs i ferrerienques és més que un punt on comprar llibres: és també un racó per comprar joguets, material escolar, entre d’altres. Pere, tinc entès que fa uns quinze anys que duus la botiga. La van fundar els teus pares, m’equivoco?

Exacte. Així és. Els meus pares, en Pere i na Xisca, la van fundar devers l’any 1960. I van dur Sa Llibreria fins que es van jubilar.

2. Abans de fer de llibreter de què vas treballar? 

Jo abans de començar a Sa Llibreria havia fet de jardiner, cuiner, conductor i també, de fuster.

3. Ara mateix, quantes persones sou en total a la botiga?

Ara mateix només som na Marta, la meva dona, i jo. Puntualment i depenent de la temporada, tenim una dependenta que ens ajuda. 

4. Heu participau en les quinze edicions celebrades fins ara a la Fira del Llibre en Català?

Exactament, en totes les edicions des de la primera fins a la darrera.

5. Aquest és l’esdeveniment cultural més important dels llibres en català. Quines novetats, llibres de fons i col·leccions trobarem a la vostra parada?

Bé, sempre intentem dur a la fira totes les novetats del moment, a més a més d’algun clàssic que saps que sempre et demanen. Per exemple, podem recomanar coses tan interessants com “Dies assenyalats” ,d’Ismael Pelegrí; “Beneïda sigui la serp”, de Sonia Moll Gamboa; “No diguis res”, de Patrick Radden Keefe; “Escoles rurals oblidades de Menorca”, d’Adolf Sintes; “Lletres de combat”, de Josep Maria Quintana; “El consentiment”, de Vanessa Springora; “Adéu fantasmes”, de Nadia Terranova, “La gran caminada”, de Stephen King; i molts d’altres.        

6. Quins títols en català han estat els més venuts aquest any?

Els més venuts enguany han estat “Canto jo i la muntanya balla”, d’Irene Solà, i “La noia salvatge”, de Delia Owens, en l’apartat de ficció. Pel que fa al de no-ficció, podem posar que han estat “Mar d’estiu”, de Rafel Nadal, i “Aquí no hem vingut a estudiar”, d’Enric Juliana.

7. Així que la novel·la segueix essent el gènere més demandat pel públic. Quina novel·la novetat per adults val la pena llegir enguany?

Per a adults et recomanaria “Els nois de la Nickel”, de ColsonWhitehead. És una novel·la basada en fets reals, uns fets foscos i desagradables, com són els abusos que van patir els joves afroamericans en reformatoris juvenils als anys seixanta. És per tant, una anàlisi a la violència racial als Estats Units i al seu sistema educatiu. És una d’aquelles lectures que impacten però que convé recordar.

8. I quin llibre infantil em recomanes?

Per infantil m’agradaria destacar qualsevol llibre il·lustrat de l’editorial Zahoríbooks, però si n’he de triar només un, posaré un dels darrers tresors que han arribat. Es tracta de l’“Atles. El gran viatge il·lustrat”, de Pascale Hedelin. Aquest és un atles il·lustrat de gran format. És un llibre de divulgació amb molta informació clara i entenedora, i que de fet, pot ser per a totes les edats. És molt “xulo”!

9. I quin és el teu llibre preferit (i no novetat) que no et canses mai de recomanar i que ensenyes, any rere any, a la Fira?

“Jo confesso”, de Jaume Cabré. Una autèntica obra mestra.

10. I ja per últim, quina és per a tu una de les majors satisfaccions d’aquesta feina?

Quan torna un client per dir-me que un llibre que li vaig recomanar l’hi ha encantat.

 

 Anaïs Faner

1/10/2020

 

+ articles i entrevistes
Fira del llibre en català a Menorca