Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Entrevista al Miquel, de la Llibreria Catalana: “Ens agrada fomentar allò nostre. Tenim un sortit d’exposició local”

1. La Llibreria Catalana va obrir les portes a Maó el 21 d’abril de 1976, coincidit amb el dia de la Festa del Llibre, amb la missió d’ajudar a tothom que volgués aprendre català. En aquell moment, el desenvolupament de la llengua catalana tenia moltes dificultats, però vareu apostar per a ella. Miquel, estàs content amb el resultat i amb l’evolució que ha tingut?

Vam obrir quan feia mig any que Franco havia mort i per això, vam tenir molts de problemes amb el nom de la llibreria. Vam tenir amenaces i pintades, però hem anat evolucionant positivament i cada vegada hi ha més gent interessada, com per exemple, escoles i instituts. Estic satisfet amb els resultats.

2. A Menorca és difícil que hi hagi una llibreria especialitzada, i que per això a la teva hi tens una mica de tot. Quins gèneres tindreu a la vostra parada de la Fira del Llibre en Català?

Sa Llibreria Catalana no s’ha especialitzat perquè estem en una ciutat petita i al món de la llibreria aconseguir això és molt difícil. Fa quaranta-cinc anys que fomentem i promocionem la llengua catalana, però tenim tants llibres en català com en castellà.

3. També teniu llibres en anglès o en altres idiomes?

En estoc no, però hi ha molts de clients que ens demanen llibres en altres idiomes, com per exemple, francès, japonès, alemany o anglès. Els encarreguem a qualsevol país del món, excepte a Sud-amèrica, i ens arriben aquí. Per exemple, a la Fira del Llibre en Català tindrem gèneres de tota casta, però com que l’espai d’exposició és reduït, replegarem novetats, i també alguns llibres de fons.

4. Quants d’anys fa que participeu en aquesta fira en concret?

Hi hem participat tots els anys excepte un, que per motius personals no vam poder.

5. Heu anat a cap fira fora de l’illa?

No, només participem en aquesta i a la del dia de Sant Jordi, des de fa quaranta-cinc anys.

6. És cert que teniu una especial atenció als llibres sobre Menorca?

Sí, ens agrada fomentar allò nostre. Tenim un sortit d’exposició local.

7. I també oferiu un servei especial de cerca de llibres difícils de trobar o editats fa temps, no?

Exacte, tenim joies que fa anys que han estat exhaurides i descatalogades. Si el client ens demana llibres sense una dada exacta, fem una recerca.

8. I ja per acabar, em podries recomanar un llibre novetat en català i un altre editat ja fa molt de temps?

Com a novetat et recomano “Anarquisme i lliurepensament a Menorca (1898-1923)”, de Catalina Martorell Fullana, que fa una setmana que ha sortit a la venda. És un estudi del moviment anarquista a l’illa durant aquest període i és molt interessant. I com a llibre més antic et diria la novel·la “Els Nikolaidis”, de Josep Maria Quintana Petrús.

 

Anaïs Faner

1/10/2020

+ articles i entrevistes