Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Joan Riudavets ens recomana "Adreça desconeguda"

Títol: “Adreça desconeguda”

Autor: Kressman Taylor

Editorial: La Magrana de Butxaca

Pàgines: 76

 

 Dos amics i companys de negoci alemanys viuen a Amèrica, en Max Eisenstein, un fadrí galerista i l'altre, Martin Shulse, pintor famós amb dona i al·lots.

Quan en Martin Shulse i la seva família decideix tornar a Alemanya figura que és a l'època de finals dels anys vint, principis dels trenta, a l'Alemanya democràtica. En Max té enveja del seu amic per tornar a l’Alemanya culta i de llibertat política.

En Max té una germana petita, la Griselle que és actriu. Com veieu, ens movem dins un ambient culte.

Tot comença a canviar amb el temor de l'arribada a Alemanya del nazisme. En Max és jueu i l'hi preocupa molt els rumors que escolta, però els seu amic Martin de primer moment justifica o menysté el fanatisme de les camises marrons (això poden ser només minúcies, ara mateix es cometen injustícies... hi ha caps ensangonats i cors tristos, si l'objectiu que tenim al cap és bo, passen i s'obliden). A mesura que passa el temps tot canvia d'una forma dramàtica.

L'autor Kressmann Taylor, pseudònim de Katherine Kressman Taylor, d'una forma molt subtil i intel·ligent veu com una amistat es descompon per un ideal polític corrupte, i ens mostra com el nazisme en aquest cas i tota forma de totalitarisme, encara que al principi hi estiguis a favor, és com un forat negre que ho devora tot.

“Adreça desconeguda” és una novel·la curta que té forma epistolar. Es va publicar l'any 1938 i segons el The New York Times és la denúncia més rotunda del nazisme que ha aparegut mai.

Aquesta novel·la també s'ha teatralitzat a Catalunya al teatre Villarroel amb l'actor i director Lluís Omar (Martin Schulse) i Eduard Fernández (Max Eisenstein). vídeo
   

+ articles i entrevistes
Sa cova de s'aigua