Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Les germanes Moll Salord tanquen el Festival de Música de Ciutadella

La 44ª edició del Festival de Música d’Estiu que organitza Joventuts Musicals de Ciutadella arriba aquest proper dilluns 29 d’agost al seu final. I ho farà, al Claustre del Seminari i en el seu horari habitual (21.30 hores), amb un setè i darrer concert que tindrà protagonisme menorquí a l’escenari: el de les germanes Francina (Ciutadella, 1990) i Margalida (Ciutadella, 1991) Moll Salord, respectivament violinista i pianista que actualment resideixen a Londres i que, tot i la seva encara curta trajectòria, ja són una palpable realitat dins el món de la música professional com a concertistes.

Totes dues amb el violí com a iniciació i amb un primer contacte amb la música als 3 anys, i amb na Margalida decantant-se a poc a poc cap al piano, les germanes Moll Salord duen ja entre 8 i 9 anys vivint a Londres, després que, amb un any de diferència, hi arribessin des del centre d’estudis integrats Oriol Martorell de Barcelona, on cursaren fins a 4t d’ESO. Fou amb 16 anys quan entraren a la Purcell School of Music (na Francina) i a la Yehudi Menuhin School (na Margalida) de la capital britànica.

Actualment, la violinista Francina Moll és graduada al Royal College of Music de Londres, on obtingué el màster d’interpretació amb el professor Radu Blidar i prèviament el títol Superior de violí amb la professora Natasha Boyarsky. Mentre que la pianista Margalida Moll completà el grau Superior també al Royal Colleg of Music i està cursant allà mateix un màster d’interpretació amb el professor Gordon Fergus-Thompson.

A banda de participar cadascuna en concerts individuals o amb altres formacions, un dels projectes que també estan tirant endavant professionalment és tocar juntes com a duo, que serà com arribaran al Festival de Música d’Estiu de Ciutadella. Tot i que com a duo vénen actuant professionalment des de fa uns dos anys, ha estat dins aquest 2016 quan la formació s’ha consolidat i intensificat les seves aparicions a l’escenari, havent tocat ja en diversos espais de Londres (com a l’Ambaixada de Rússia en el Festival Prokofiev, al Sussex Gardens o Saint John’s Music) i també a altres de Barcelona, Toledo o Madrid, a la vegada que tenen concerts ja programats per a la temporada 2016-2017 a la capital d’Anglaterra.

Al recital amb què es presentaran a Ciutadella, que representa “l’oportunitat de gaudir i compartir el nostre treball, que tant ens agrada i disfrutam, amb un públic molt divers, així com amics i familiars”, l’han titulat ‘La força expressiva de Brahms i Prokofiev’, amb la idea d’oferir, han explicat elles mateixes, “un concert temàtic al voltant de la música principalment composada dins el segle XX, però amb una clara referència a un dels compositors centrals del romanticisme, Johannes Brahms, qui amb la seva música influencià les properes generacions de compositors que el varen succeir”.

El programa inclou peces com ‘Spanish Sketch per a violí i piano’ de Xavier Montsalvatge, les ‘Cançons i danses per a piano 7 i 8’ de Frederic Mompou, grans exemples de la riquesa musical catalana del segle XX, i l’Scherzo’ de la ‘Sonata F-A-E’ de Brahms, que conformen una part de música més càlida. Però també altres com la ‘Nocturne en la major per a violí i piano’ d’Edward Baghdasaryan, el primer moviment de la ‘Sonata per a violí sol’ de Béla Bartók i la magna obra, joia del repertori de violí i piano, que és la ‘Sonata núm. 1’ de Serguei Prokofiev. Aquesta altra part musical, diuen Francina i Margalida Moll Salord, reflecteix “el patiment i la bellesa d’una època en la història sacsejada per les guerres, així com un moment crític en les vides d’aquests compositors a l’hora de crear aquestes obres”.

Les entrades per al concert de Francina i Margalida Moll Salord del proper dilluns 29 d’agost a les 21.30 hores al Claustre del Seminari de Ciutadella tenen uns preus que oscil•len entre els 12 € per als socis de Joventuts Musicals de Ciutadella i els 20 € o 16 € per al públic en general, depenent de si el seient és o no numerat. Per als menors de 12 anys l’entrada és gratuïta i els socis d’altres Joventuts Musicals i estudiants de música poden obtenir l’entrada per 16 €. Anticipadament es venen a la botiga Foto Hernando de Ses Voltes de Ciutadella o a través de la web de l’entitat organitzadora: www.jjmmciutadella.com. La taquilla s’obrirà una hora abans de l’inici del concert.

Divendres 26 d’agost de 2016

Text: Joan Mascaró

+ articles i entrevistes
Sa cova de s'aigua