Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Música de saxofons amb el quartet de Xavier Larsson

Fa dos anys que el quartet de saxofons Fukio Ensemble, on s’hi integra el menorquí Xavier Larsson (Ciutadella, 1991), resideix a la ciutat alemanya de Colònia, on desenvolupa en conjunt un màster de música contemporània. És, precisament, bona part del repertori que han estat treballant durant aquests dos anys, de música contemporània però també incidint en la clàssica, el que Fukio Ensemble interpretarà aquest proper dilluns 3 d’agost a Ciutadella (21.30 hores), al Claustre del Seminari i en el marc del 43è Festival de Música d’Estiu que organitza Joventuts Musicals de Ciutadella.


Un dels objectius de Fukio Ensemble és intentar que una formació nova com és un quartet de saxofons arribi a equiparar-se a un quartet de corda (amb moltíssima més tradició). Per açò, el quartet de Xavier Larsson treballa molt sovint amb compositors de la seva generació per tal de crear noves peces, amb la idea d’anar fent un repertori propi per a quartet de saxofons. En aquesta ocasió, però, el que potser es veurà més seran obres, o fragments, arranjats per ells mateixos, que també recreen per suplir aquesta mancança de repertori específic.


Així, a una primera part de peces que interpretaran senceres (amb ‘Holberg Suite op 40’ de Grieg, ‘Durch’ de Lévy i ‘Andante et Scherzo’ de Bozza, que, aquesta darrera, ve a ser una mena de catàleg de les possibilitats tècniques més tonals dels saxofons) li seguirà una segona on, en principi tret de ‘Three Preludes’ de Gershwin, tocaran alguns dels moviments de les peces anunciades i no tota l’obra complerta, per allò que dèiem de la més dificultat de tenir repertori específic per a quartet de saxofons, amb alguna excepció, açò sí.


D’aquesta manera, a la segona part, si bé hi haurà adaptacions d’ells mateixos sobre el ‘Quartet de corda núm. 8’ de Xostakòvitx, del ‘Quartet de corda núm. 2’ de Borodin, del també ‘Quartet de corda núm. 2’ de Nyman (que, juntament amb la peça de Gershwin, donaran el toc més jazzístic al concert) i de la ‘Dansa núm. 2 La vida breve’ de ‘El amor brujo’ de Falla (que pot ser espectacular), quasi al final també hi haurà una peça original per a quartet de saxofons, com és ‘Der blutige Schaffner’ (traduït, ‘El revisor sagnant’) del contemporani alemany Robin Hoffmann, que també és una mena de catàleg del que es pot fer amb els saxofons, en aquest cas, però, quant a efectes sonors, amb sons trompeta, sense ‘boquilla’ o de renous de claus, per posar només uns exemples.


A més a més del menorquí Xavier Larsson (saxo alt), Fukio Ensemble està integrat per Joaquín Sáez (saxo soprano), José Manuel Bañuls (saxo tenor) i Xabier Casal (saxo baríton). Tot i la seva joventut, Fukio Ensemble ja té un cert nom dins el panorama musical de càmera europeu, havent donat concerts a diversos països d’Europa i aconseguint varis premis de caire internacional, com els tres primers premis obtinguts en 2014: el Felix Mendelssohn Hochschulwettbewerb de Berlín, el concurs Coop Music Awards & Antoni Bertolini absolut de Milà i el concurs per a la interpretació de música contemporània de Karlsruhe.


Les entrades per al concert de Fukio Ensemble al Claustre del Seminari d’aquest dilluns 3 d’agost a les 21.30 hores tenen un preu de 12 € per als socis de Joventuts Musicals de Ciutadella i de 20 € o de 16 € per al públic en general, depenent de si el seient és o no numerat. Per als menors de 12 anys, l’entrada és gratuïta. Anticipadament poden aconseguir-se a la botiga Foto Hernando de Ses Voltes de Ciutadella o a través de la web de l’entitat organitzadora: www.jjmmciutadella.com. La taquilla s’obrirà a les 20.30 hores, una hora abans de l’inici del concert.


Divendres 31 de juliol de 2015

Nota: Joan Mascaró 

+ articles i entrevistes
Sa cova de s'aigua