Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Musicaperta duu Mozart al Festival d'EstiuEncara no s’havia interpretat en aquesta edició del Festival de Música d’Estiu de Ciutadella i ara hi entrarà de ple, perquè serà, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), el compositor protagonista de tota la segona part del proper concert. Qui l’oferirà, aquest proper dilluns 27 de juliol a les 21.30 hores al Claustre del Seminari, serà el trio de cordes Musicaperta, liderat pel violinista italià Corrado Bolsi i completat per la violista Gisella Curtolo i el violoncel•lista Ángel Luis Quintana, amb la integració puntual, un moment donat i per a un quintet de Mozart, d’altres dos músics menorquins: Esther Pons (violí) i Andreu Cardona (viola).


Si aquesta segona part començarà amb el ‘Divertiment núm. 4’ de Mozart, peça original per a tres corns de basset (instrument ara en desús) i aquí interpretat pel trio de cordes, la previsió és que acabi amb el ‘Quintet núm. 2 en Do menor’ del compositor nascut a Salzburg. Serà aquí on s’hi afegiran especialment per a l’ocasió el violí de Pons i la viola de Cardona. La versió d’aquest ‘Quintet’ que oferirà Musicaperta és una transformació que va fer el mateix Mozart sobre una serenata per a octet de vent, amb una música molt ‘operística’, com pràcticament tota la de Mozart, i amb una tonalitat dramàtica que també dóna entrada a inicis molt potents d’expressivitat.


Tot i que el trio de cordes Musicaperta es va estrenar com a tal el passat mes de maig al Palau de la Música de Barcelona, els seus components tenen una impressionant trajectòria al seu darrere, havent format part com a solistes de prestigioses orquestres europees (com ara la Mozart del Mestre Abbado, la Nacional de Espanya o la Beethoven Academie d’Amberes) i també havent tocat a algunes de les sales i festivals més importants del món (al Salzburg Festival, Carnegie Hall de Nova Iork o Bunka Haikan de Tòquio, per exemple). A més a més, tots tres duen a terme una important activitat com a pedagogs, essent, com també són, professors del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.


Precisament, i en el que ha significat una col•laboració i unificació d’esforços per part de Joventuts Musicals de Ciutadella, organitzadora del Festival, i l’Escola Municipal de Música de Ciutadella, aquesta vessant pedagògica també podrà veure’s a Menorca, per mor que el líder de Musicaperta, Corrado Bolsi, combinarà l’oferiment d’aquest concert amb la impartició d’un curs de violí a les instal•lacions de l’Escola, que començarà, justament, amb l’assistència a l’actuació del Claustre del Seminari per part dels alumnes participants.


També, i canviant de registre, s’ha de dir que la primera part de l’actuació de Musicaperta al Festival de Música d’Estiu serà fent un repàs per l’evolució d’aquesta formació instrumental (trio de cordes) en diferents èpoques, a través de peces originals ja pensades per ser interpretades així des d’un principi. S’hi podrà escoltar l’inacabat ‘Trio en Si b major’ que Schubert va escriure en 1816 (d’un únic moviment: ‘Allegro’), el també inacabat i d’un sol moviment (‘Lento’) ‘Trio en Sol menor’ que Sibelius va composar l’any 1894 i l’String Trio’ que el moravi Klein (1919-1945) va crear en un camp de concentració nazi en 1944.


Les entrades per al concert de Musicaperta al Claustre del Seminari d’aquest dilluns 27 de juliol a les 21.30 hores tenen un preu de 12 € per als socis de Joventuts Musicals de Ciutadella i de 20 € o de 16 € per al públic en general, depenent de si el seient és o no numerat. Per als menors de 12 anys, l’entrada és gratuïta. Anticipadament poden aconseguir-se a la botiga Foto Hernando de Ses Voltes de Ciutadella o a través de la web de l’entitat organitzadora: www.jjmmciutadella.com. La taquilla s’obrirà a les 20.30 hores, una hora abans de l’inici del concert.


Divendres 24 de juliol de 2015Joan Mascaró
+ articles i entrevistes
Esdeveniment relacionat
Sa cova de s'aigua