Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Programa de LLatzeret del 28 d'agost al 3 de setembre.

Programació

Al matí, el Llatzeret és l'espai idoni tant per a la realització d'activitat física com reflexiva; tota una oportunitat per a retrobar-se i per a relacionar-se amb la natura.

Ioga: 28 i 30 d'agost, 1 i 2 de setembre de 9.00 a 10.00 h

El taller de ioga el conduirà Antonia Llambías, experta en ioga integral, en el qual es fusionen el kundalini i el hatha ioga en unes sessions idònies per a l'equilibri de cos i ment.     

Gimnàstica hipopressiva: 29 i 31 d'agost de 9.00 a 10.00 h

Amb Virginia Dorado, llicenciada en Ciències de l'Activitat Física, podreu fer sessions d'iniciació a una tècnica respiratòria i postural que ens ajuda a treballar la musculatura del sol pelvià amb l'objectiu de millorar actituds i tenir un estil de vida saludable.

Les dues activitats tenen places limitades, i recomanam dur roba còmoda i màrfegues. 


Visita guiada al Llatzeret 

Durant tota la setmana s’ofereixen diferents horaris de visites guiades a càrrec de Lluís Ameller, a través de les quals podreu conèixer el Llatzeret de la mà d'un guia especialitzat. Amb aquestes visites descobrireu racons de l’illa que no es poden visitar sense autorització.

Horari: dilluns 28, dimarts 29, dimecres 30 d’agost, divendres 1 i dissabte 2 de setembre a les 10.00 h i a les 18.30 h


Gimcana d’orientació

Una gimcana per descobrir l’illa del Llatzeret en família a partir d’una sèrie de pistes que portaran els participants a punts clau del conjunt arquitectònic, on hauran de realitzar un seguit de proves amb missatges relacionats amb la salut i els estils de vida. 

Els participants disposaran d'un plànol del Llatzeret i d'unes indicacions que els faran visitar llocs insòlits. I al final, hi haurà sorpresa!

Horari: dijous 31 d’agost i diumenge 3 de setembre de 10.00 a 11.30 h. 

L'activitat és col•lectiva i pensada per a famílies, amb equips de 2 a 3 components entre adults i fillets.

Amb la col•laboració del Club Nàutic Villacarlos.


Acte institucional

Acte institucional amb la participació del Consell Insular de Menorca, el Govern de les Illes Balears i institucions científiques i ciutadanes de Menorca.

Durant l'acte es farà un petit resum de la història del Llatzeret i es lliurarà el guardó corresponent a la primera edició del Premi Joan Gomila Borràs.

Horari: dijous 31 d’agost a les 19.30 h


Concert amb músics de les bandes de música de Menorca

Concert en el qual participaran músics de les diferents bandes de Menorca. L'acte és un homenatge a aquelles persones que, amb el seu esforç diari, fan que Menorca sigui un dels indrets on l'afició i la professionalització de la música estan més esteses.

Podreu gaudir d'un repertori pensat per a l'ocasió i sota la direcció de Jordi Orell, que ens permetrà descobrir que músics de formacions ben diferents poden cooperar en una mateixa obra amb grans resultats. 

Horari: dijous 31 d’agost a les 20.30 h


Concert de Sis de Ponent

El grup de Ciutadella oferirà una actuació de cançons populars. Amb ells, les havaneres i altres temes coneguts prenen força i originalitat en unes versions molt treballades, en què aprofiten les diferents qualitats artístiques dels sis components.

Una bona ocasió per veure, escoltar i sentir un dels grups referents d’aquest gènere a l’illa de Menorca, amb Pere Arguimbau com a compositor i guitarrista, Paco Gonyalons com a lletrista i percussionista, Ricardo Lluch com a baix, Gabi Pons com a baríton, i Joaquim Alzina i Bep Camps com a tenors. 

Horari: dijous 31 d’agost a les 21.45 h
Conferència: «La cuina del segle XIX a Menorca, de L'art de la cuina a De Re Cibaria»,en homenatge a Josep M. Vidal. 

Jaume Mascaró, membre de l’IME i de Fra Roger, dissertarà sobre els trets principals de la cuina menorquina durant l’època en què es va construir i va funcionar el Llatzeret, amb una referència especial al receptari de Pere Ballester, De Re Cibaria. Al mateix temps, explicarà la relació de l’enyorat Josep M. Vidal Hernández, ànima de l’Institut Menorquí d’Estudis, amb el Llatzeret i la seva història, i farà unes referències al Vidal sibarita, als plats que a Josep M. Vidal li agradava cuinar i menjar, un vessant poc conegut. 

Horari: divendres 1 de setembre a les 20.00 h


Demostració gastronòmica i tast d’albergínies, a càrrec de Bep Al•lès (gastrònom) i Víctor Bayo (cuiner)

Anirà a càrrec del gastrònom Bep Al•lès i del cuiner Victor Bayo; el primer xerrarà sobre les receptes d'albergínies plenes als receptaris menorquins dels segles XVIII i XIX; i el cuiner farà albergínies de diferents maneres que els assistents podran tastar. Tant el llibre Art de la cuina de Fra Roger, com De Re Cibaria de Pere Ballester, a més dels llibres de cuina menorquina posteriors, de Josep i Damià Borràs i de Bep Al•lès, contenen receptes d’albergínies plenes a la menorquina. 

Posteriorment es podrà fer un tast d’albergínies plenes en diferents versions. 

Horari: divendres 1 de setembre a les 20.45 h


Projecció comentada de fotografies antigues del Llatzeret

El grup de Facebook Fotos Antigues de Menorca compta amb més de 12.000 membres i amb unes 50.000 fotografies. Cada dia es publiquen noves imatges i s’hi incorporen nous membres.

El grup ha fet una recopilació de fotografies antigues del Llatzeret, tant dels edificis i les diferents zones del lloc, com de les activitats que s’hi han dut a terme durant els anys de funcionament, i en farà una projecció comentada. Es projectaran prop de 100 fotos, algunes de les quals seran comentades per diversos membres del grup que coneixen la història del Llatzeret.

Horari: divendres 1 de setembre a les 21.45 h


Teatre: Els fantasmes de Llatzeret

Un personatge que passeja pel Llatzeret es troba amb les presències i les veus de gent que s'hi va estar. Alguns van morir i reposen al cementeri, i d'altres, que venien de molt lluny, es desesperaven a les sales de la patent bruta. La por d'estar malalt, el temps que es feia etern...

Una bona oportunitat per assistir a l’estrena d’aquesta obra teatral en format itinerant que us transportarà al que es podia viure anys enrere a l’illa del Llatzeret.

Text de Carlos Garrido escrit per a l’ocasió i inspirat en el Llatzeret de Maó.

Recorregut i lectura dramatitzada a càrrec de l’actor Josep Mercadal, acompanyat de la cel•lista Clara Enrich.

Horari: dissabte 2 de setembre a les 20.00 h


Microteatre: Jo, Ofèlia, amb Francina Caules

«Ara. Ara que ja no hi sóc, sóc. Sóc jo. Més que mai. La cadira, la taula, el llit... Adéu, vells amants. Ara sí. Avui sí. Surto al carrer vestida amb la meva sang. Jo, Ofèlia.»

Adaptació de Francina Caules d’una part de l’obra teatral Màquinahamlet, de Heiner Müller. Es tracta d’una proposta abstracta, però amb un missatge potent i carregat de significat, tot un crit a la llibertat de les dones.

Horari: dissabte 2 de setembre a les 21.00 h


Dansa: Vuelta y vuelta

Espectacle de dansa únic, conformat per diferents parts presentades en diversos espais del Llatzeret i que segueixen una mateixa temàtica que té com a fil conductor la realitat, la immediatesa i la variabilitat del moment, el canvi i l'empremta. Coreografia especialment muntada per a l’ocasió, amb Doryan Suárez com a coreògrafa i intèrpret, acompanyada dels ballarins Alejandro Porto, Laia Costa, Victoria Janer i Marcela Hoffman. 

Horari: dissabte 2 de setembre a les 21.00 h


Concert de jazz, Chicuelo-Mezquida

Encreuament de camins de dues personalitats artístiques tan nítides com dúctils: una intersecció marcada per l’autenticitat, l’admiració mútua i l’entrega absoluta a la música. Juan Gómez, Chicuelo, guanyador del Goya, brillant com a solista i com a soci de Poveda i Duquende: un escollit. Pocs compositors i guitarristes han fet una aportació tan sòlida i influent com ell al flamenc. Marco Mezquida, músic total, rotund, creador d’un pianisme únic, que s’enriqueix en la diversitat, que no ha parat de sorprendre des de la seva irrupció en l’escena europea. 

Horari: dissabte 2 de setembre a les 22.00 h


Glosa, amb Soca de Mots

L’associació Soca de Mots va néixer amb l’objectiu principal de recuperar i revaloritzar la glosa menorquina i, en aquest sentit, pren rellevància la formació de nous glosadors. L’actuació que es durà a terme, el glosat, necessita com a mínim dos glosadors, els quals debaten qualsevol tema d’interès, i un sonador que, amb una guitarra, acompanya les rimes al so de les porgueres. Començaran amb una salutació a tota la concurrència i, tot seguit, tractaran diferents assumptes, notícies o observacions in situ, amb unes gloses improvisades que s’alternen passant el torn de paraula d’un glosador a un altre. 

Horari: diumenge 3 de setembre a les 19.00 h


Balls populars, amb el Grup Folklòric Es Penell

Es Penell és un grup de ball tradicional de Menorca amb una llarga trajectòria d’ençà de la seva fundació el 1988.  El formen 27 músics i balladors i el seu repertori està compost per fandangos i jotes tradicionals, altres músiques populars de l’illa i composicions pròpies del grup. El grup realitza activitats de difusió i de recerca de la cultura tradicional menorquina a través de la dansa, però a més impulsa actuacions i l'escola de ball. 

Horari: diumenge 3 de setembre a les 20.00 h


Vespre de cinema

La cloenda de la Setmana del Llatzeret es farà amb cinema, aquest art que ens permet somiar i imaginar les situacions més insospitades.

21.00 h. Lliurament de premis del Concurs de Fotografia del Llatzeret

21.30 h. Projecció del curt Su, de Laia Foguet, que va rebre el premi al millor curtmetratge balear, aquest juliol de 2017, en el Festival de Cinema de Menorca. La protagonista del curt, Su, torna a casa després de molt de temps i es troba amb un passat que havia evitat des d’anys enrere.

22.00 h. Projecció de la pel•lícula El niño, de Daniel Monzón, amb l’assistència de dos dels actors principals del film: Mariam Bachier i Jesús Carroza. Llargmetratge d’acció que narra la història d’uns joves que s’inicien en el món del narcotràfic: el risc, les emocions, les llanxes que volen, i al contrapunt dos policies disposats a tot per a obtenir èxit en la seva lluita contra les trames.

Horari: diumenge 3 de setembre a partir de les 21.00 h


Durant la setmana:


Exposició del Llatzeret

Exposició històrica sobre el Llatzeret de Maó organitzada per l’Institut Menorquí d’Estudis.


Concurs de fotografia

Durant la setmana es podran fer fotografies del Llatzeret que s’hauran d’entregar abans del dissabte 2 de setembre a les 22 h. (Més informació a www.menorca.es).

 

 

Notes importants

Informació, reserves i compra d’entrades a www.nanventura.es, al telèfon 676473471 i a taquilla dijous 17 d’agost al Centre Artesanal des Mercadal, divendres 18 d’agost a l’Oficina d’Informació Turística del port de Maó, i dissabte 19 d’agost a l’Oficina d’Informació Turística de Ciutadella de 10 a 13 h, i els dies 31 d’agost i 1, 2 i 3 de setembre de 17 a 21 h al Moll de Llevant del port de Maó. 

Les activitats i els desplaçaments a l’illa del Llatzeret requereixen inscripció prèvia.


Preus

Tots els matins i els capvespres de dilluns, dimarts i dimecres: 5 €

Dijous i divendres capvespre: 8 €

Dissabte capvespre: 15 €

Diumenge capvespre: 10 €Normes de seguretat

Estau a punt d'accedir a un espai singular. Per motius de seguretat, no es permet sortir dels recorreguts establerts. Per favor, manteniu-vos dins els límits marcats i seguiu sempre les indicacions. Els fillets, els menors d’edat i les persones que no disposin d’autonomia legal suficient han d’anar acompanyats en tot moment d’un adult responsable. 


El Consell Insular de Menorca no es fa responsable dels danys que pugueu patir pel fet de no seguir aquestes normes de seguretat. 

+ articles i entrevistes