Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Programari Lliure, societat Lliure. En Santi Benejam ens explica.
Ahir en Nan Ventura em va demanar una recomanació d'un llibre i he triat “Programari Lliure,

Societat Lliure” (Free Software, Free Society) de Richard M. Stallman. Intentaré explicar-vos perquè he triat aquest llibre.

Sempre he sigut un aficionat a les noves tecnologies i era habitual consumidor de revistes d’informàtica, on vaig començar a sentir rallar de GNU/Linux. Internet començava a estendre's al nostre país. Els gurús del programari lliure eren Richard M. Stallman i Eric S. Raymond entre altres.

Llegia tot el que arribava a les meves mans sobre programari lliure i la seva filosofia. El treball en xarxa i compartir es van fer habituals a la meva vida.

Poc després, l'any 1998, vaig començar a emprar GNU/Linux. La distribució del sistema operatiu que vaig instal·lar era una Red Hat 4.2. Més endavant vaig passar de Red Hat a Debian i després a Ubuntu. A dia d'avui tots el meus ordinadors funcionen amb Debian, Ubuntu o algun derivat.

El programari lliure significa que els usuaris tenen quatre llibertats essencials:

• La llibertat per a executar el programa, per a qualsevol propòsit (llibertat 0).

• La llibertat d'estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies

(llibertat 1). L'accés al codi font és una condició prèvia per a això.

• La llibertat de redistribuir còpies per a poder ajudar als vostres veïns (llibertat 2).

• La llibertat per a millorar el programa, i alliberar les vostres millores al públic, per a que tota

la comunitat pugui beneficiar-se (llibertat 3). L'accés al codi font és una condició prèvia per

a això.

“Programari Lliure, Societat Lliure” (Free Software, Free Society) és un recull d'articles de Richard S. Stallman sobre la filosofia del programari lliure i tot el món que l'envolta. Stallman explica per què va crear el Projecte GNU i la Free Software Foundation, perquè la llibertat en el programari és essencial per a que la societat sigui lliure i no estigui fermada als capricis de les grans empreses. I fins i tot de com es poden guanyar doblers amb el programari lliure. El programari lliure no només es programari de franc.

Fa un repàs també a les lleis de copyright, patents i propietat intel·lectual. Explica que cada llei

serveix per al que es va crear. Copyright i patents no són el mateix i no poden fer servir els mateixos terminis de duració, ni les mateixes limitacions. El copyright es va crear per defensar els editors de la competència deslleial d’altres editors. La societat podia fer-se còpies sense haver de pagar res. Efectes perversos d’aquestes lleis antiquades que no permeten l’ús just i moltes obres tarden molt de temps en passar a domini públic, si no es perden pel camí o acaben en un magatzem on no fan cap servei a ningú.

Dóna la seva opinió sobre el DRM o el control del que un usuari pot veure, escoltar o llegir amb el seu ordinador o altres dispositius. Avançava el control que els darrers anys hem patit i patim per part de fabricants d’ordinadors, dispositius mòbils i programari, d’incloure sistemes per controlar o limitar remotament el que es pot fer amb un ordinador, al·legant que és pel bé dels usuaris i que ells vetllaran pel nostre bé, fet que Stallman desmunta sense contemplacions, reafirmant la importància de la llibertat dels usuaris i la societat enfront dels interessos particulars de governs, empreses i corporacions.

 Aquest llibre ha influït en la meva manera de viure, pensar i veure el món, és un bon punt d'entrada per conèixer el món del Programari Lliure. Termes com Programari Lliure, Cultura Lliure, Creative Commons ja són habituals a la xarxa i a les nostres vides. Compartir és bo i internet n'és un bon exemple a pesar dels intents de limitar-la i censurar-la. Internet no seria igual sense programari lliure ni el programari lliure s'hagués pogut crear sense internet. Qualsevol persona pot col·laborar amb projectes de programari lliure, programant, traduint o escrivint documentació sobre l'ús dels programes.

Per acabar us deix uns enllaços al llibre en diferents idiomes i a les webs de la Free Software

Foundation i altres que us poden servir per conèixer una mica més del món del programari lliure.

Enllaços d'interès:

 Programari Lliure, Societat Lliure.

 

Free Software, Free Society.

 Projecte GNU.

  Richard M. Stallman, web personal.

 La Tecnologia i Jo, el meu blog personal (hi trobareu articles que he escrit i les xerrades que he donat sobre aquests temes). 

 

 Creative Commons.

 

La llicència que hi ha a sota no permet obres derivades per que aquest article exposa opinions

meves i personals.

Aquest escrit està subjecta a la llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0

Internacional Creative Commons. Per veure una còpia de la llicència, visiteu

 Aquí

 

+ articles i entrevistes