Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Silve Pons ens recomana "La puerta abierta"
La puerta abierta. Reflexiones sobre la interpretación y el teatro.

De Peter Brook. Alba Editorial

 

Acaba de complir 89 anys (Londres 21 de desembre de 1925) i segueix essent un referent per a tots aquells i aquelles que estimam el teatre. Director de teatre, cinema i òpera, és considerat una de les grans figures del teatre contemporani, un innovador del teatre clàssic i el més gran especialista en el muntatge d’obres de Shakespeare. És autor de nombrosos tractats sobre el teatre dels que jo en destacaria dos: “El espacio vacío” (The empty espace) i “La puerta abierta” (The open door. Throughts on acting and theatre) escrita el 1993 i reeditada constantment donat el seu interès. 

M’agrada llegir Brook perquè sent que em conta una història, com si m’expliqués la seva vida a través dels exemples que ell ha viscut, i clar, ell ha viscut per al teatre i la interpretació. Ell mateix diu a “La puerta abierta” : “La vida al teatre és més entretinguda i intensa perquè està més concentrada. L’acció de reduir l’espai i comprimir el temps crea un concentrat”. Aquest llibre ens proporciona una visió de la feina de Brook: com selecciona les obres que dirigeix, com aconsegueix les extraordinàries interpretacions dels seus actors i què pretén aconseguir a través del teatre. 

Els infants cerquen constantment equivalents a la vida per representar les seves històries sense prejudicis. Transformen el temps i l’espai al seu parer per crear el seu joc. L’actor, el director i l’escriptor de teatre poden aprendre molt d’aquests jocs d’infant: la capacitat d’immersió en el joc, el respecte a les regles, la creativitat... Qui fa teatre es converteix en un cercador incansable d’equivalents mentre que els infants els troben per atzar. En una posada en escena hi ha dos elements fonamentals que són els organitzadors de tota l’obra: el temps i l’espai. Si sabem conjugar el temps i l’espai en una obra i sabem trobar el seu equivalent damunt l’escenari, tindrem una gran part de la feina feta. Aquestes i altres ensenyances importants ens explica Peter Brook a “La puerta abierta”, un llibre dirigit a tots aquells i aquelles que alguna vegada s’han emocionat amb el que succeeix damunt un escenari. 

 


+ articles i entrevistes