Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Toni Riudavets, camaleó escènic.

En Toni Riudavets és un clàssic dels escenaris de Menorca, un actor amb una dilatada trajectòria dins el món de l’espectacle, tant en la vessant teatral com la musical. Ha participat en multitud d’esdeveniments culturals i forma part de diverses entitats també culturals.

Hola Toni!

1.-Com vas començar en el món del teatre i la música?

Vaig començar fent  sarsuela amb en Jaume Marés els anys 70. Més endavant vaig formar part de la companyia lírica que en aquell temps hi havia a Calós. Pel que fa al teatre, vaig formar part del grup Groc, dirigit per Pitus Fernàndez, que aleshores estava vinculat a Joventuts Musicals. Participant en muntatges com Momo, Criatures o Paradoci, he tingut l’oportunitat de fer moltes funcions i gaudir de cada una d’elles com si fos sempre la primera. Crec que hi ha d’haver il•lusió cada vegada que es crea un espectacle nou. 

 

2.- On te sents més còmode: musical, sarsuela, coral, actor...?

Me sent molt còmode en els musicals, m’ho pas molt bé. A “Els pirates” vaig fer el paper de Mariscal. També he participat a “Alí Babà i els 40 lladres” o “Berlin, anys 30”, una adaptació del musical “Cabaret”.

M’agradava molt fer sarsuela. He actuat en moltes d’elles, quan se’n feien, com “Luisa Fernanda”, “La del soto del Parral”, “Los gavilanes”, “Molinos de viento”, “La canción del olvido”, “Marina”... El que m’agrada és interpretar. És una gran satisfacció i un gran gust poder divertir al públic. 


3.-Quin dels personatges que has interpretat t’ha agradat més? 

A tots els personatges els hi tenc una estima especial, des del més curt al més llarg. Tenc molt bon record del tramoista que feia a “Criatures”, obra on canviava l’escenografia ballant una cançó d’en Jorge Sepúlveda, “El mar y tu”. El mariscal de “Els  pirates”, el boig de “Lokus” de Ponç Pons, el paper de tenor còmic de diferents sarsueles, en Carrelet de “Foc i fum”, el presentador de “Berlin, anys 30”, el perruquer de “Pels pèls”... tants i tants personatges que ja formen part de la meva vida teatral i dels records del públic que ens ve a veure.

 

4.-Durant tots aquests anys, quina creus que ha estat la millor època de l’escena de Menorca? 

No ho sabria dir... crec que sempre hi ha hagut dificultats. Les institucions no estan per la feina de donar suport a la cultura i darrerament encara manco. Tal vegada per jo la millor època va ser entre els anys 80 i el 2009. Però és molt relatiu, crec que cada un personalment deu tenir la seva millor època. 


5.-Quins projectes tens actualment?

Varis, però cap de concretat. Estic rumiant i mirant quin pot ser el més adequat. De moment el projecte més immediat i que me fa molta il•lusió és dur endavant el “Cercle teatre”, el grup teatral del Cercle Artístic de Ciutadella. 

6.-En quin projecte (obra) t’agradaria participar?

A qualsevol obra que me faci il•lusió i que m’agradi, millor si és un musical. Però tot el que sigui trepitjar els escenaris i interpretar me fa il•lusió!


7.-Un desig cultural per a Menorca?

El meu desig per a Menorca és que els responsables de la cultura li donen el suport que necessita. Un poble sense cultura és un poble mort. Necessitem de les institucions per seguir endavant, encara que si no és així nosaltres mateixos tenim prou inventiva i imaginació. Es podria crear un circuit per actuar als diferents escenaris de l’illa: Ferreries, Sant Lluís, Es Mercadal, Maó... l tant de bo puguem veure el nostre teatre des Born de Ciutadella en les condicions que es mereix. La política municipal cultural actual és nefasta i no ens ho mereixem. Com ja he dit, la cultura és vida i sense vida un es mor! 


Gràcies Toni, salut i ventura!

+ articles i entrevistes