Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Entrevistes
Ulyana Popovych, un valor musical per a Menorca
Popovych Ulyana Mychaylivna, 1983 Lviv, Ucraïna.

N’Ulyana resideix a Menorca des del maig de 2008. Treballa com a pianista acompanyant a l’Escola Municipal de Música i Dansa de Ciutadella. 

Va concloure els estudis de piano a l’Escola Musical Especial Solomiya Krushelnytska de Lviv, nivell professional, amb matrícula d’honor  l’any 2000 i a l’Acadèmia Superior de Música Mykola Lysenko, al seu país natal, amb nivell superior i matrícula d’honor. S’ha titulat en el màster de música com a pianista solista, mestra de piano i pianista acompanyant (2006).

Ha guanyat diversos concursos internacionals i nacionals, en qualitat de pianista solista i de pianista acompanyant d’instrumentistes de corda, vent-fusta, vent-metall, percussió, acordió, cant coral i cantants solistes. 


Hola Ulyana!

1.-Ja fa uns quants anys que ets a Menorca, quina és la teva activitat professional dins el món de la música a l’illa? 

Som professora de piano a l’Escola Municipal de Música i Dansa de Ciutadella, pianista-konzertmeister a la mateixa escola i acompanyo al cor “Amics de l’Òpera de Maó”.


2.- Vas treballar com a pianista correpetidora fora Menorca, on va ser i en quins títols? 

Des de 1998 fins a venir a Menorca vaig anar quasi cada dia a les classes d’acompanyament amb diferents professors de piano, cant, violí, trompeta, clarinet, flauta, acordió, percussió, directors de les orquestres simfòniques i els cors. Durant la meva vida m’ha tocat un parell de vegades la “loteria musical”. Una d’elles va ser tenir a la meva gran mestra d’acompanyament  Nikolaeva Lidia. Amb ella vaig aprendre les òperes importants de tots els estils. També vaig anar a fer pràctiques al Teatre d’Òpera i Ballet de la meva ciutat natal, la Lviv Academic Opera and Ballet Theatre Named After Solomiya Krushelnytska.


3.-Has treballat acompanyant cantants, però també ets una pianista concertista, el que fa que sigui una qualitat molt valorada, i més a Menorca. Quines diferències i similituds veus en les dues vessants pianístiques? 

Acompanyar és la meva passió. Sempre ha estat així. Tocar com a solista a Menorca, de moment, no m’és possible tantes vegades com voldria. Una de les diferències quan acompanyes és estar en contacte amb la gent. Les relacions m’animen, me donen alegria i me regalen inspiració i pensaments. Com que una de les meves aficions és la psicoanàlisi, el contacte directe amb les persones me va molt bé! 


4.- Ara estàs a punt de fer un recital amb el tenor mataroní Josep Fadó i el baríton ciutadellenc Siscu Riudavets. Els acompanyaràs a piano, però també faràs peces tota sola. Quines seran? 

Seran “Nesabudky” (No m’oblidis) de Vasyl Barvinsjkyj i “Preludia” de Wasylyna Ivannikova. Són les obres dels compositors ucraïnesos. Com que som d’Ucraïna, m’agrada presentar al públic un repertori nou.


5.-Serà un recital ben complert amb les teves peces, més sarsuela, òpera i napolitanes. Amb en Siscu ja hi has fet feina i amb en Josep serà la primera vegada. Què es trobarà el públic? Com veus la compenetració? 

Els músics de fora, com en Josep, sempre tenen un atractiu especial. Jo estic feliç, animada i oberta per a aquesta nova experiència. 


6.-Com valores la quantitat d’activitats musicals que es fan a l’illa? 

Hi ha moltes coses, la veritat. Però tot té diferent nivell.


7.-Un desig cultural per a Menorca? 

Menorca té molta gent culturalment interessant. Desig a tothom que no aturin de millorar cada dia i que mirin al seu voltant. Cada poble té alguna cosa seva única. Hi ha que ser molt autocrític per a poder progressar. Per exemple, no pot ser que visquis a Ciutadella i no vagis a Ferreries, Es Migjorn, Es Mercadal o Maó quan fan un acte, alguna cosa nova i interessant o que els hi surt millor que a altres. 


Moltes gràcies Ulyana, salut i ventura!

 

Foto: Arantza Dominguez

+ articles i entrevistes
Esdeveniment relacionat