Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Una nit 'F(a)', una nit que convidà a somiar

 

A més a més d’un vespre amb molta humitat, ‘Una nit F(a)usta’ va ser una nit que convidà a somiar. En el que fou concert d’estrena a Menorca del seu nou espectacle, en hora i mitja seguida de cançons i en el marc del 43è Festival de Música d’Estiu de Ciutadella, Cris Juanico va fer un recorregut no només per la totalitat dels temes del seu darrer disc ‘F(a)usta’, sinó també per una part del seu ‘antic’ repertori, amb un tast de quatre peces que, arranjades expressament per a l’ocasió, arribaren de manera diferent amb la nova sonoritat.


De fet, l’univers Cris Juanico no ha variat. El rock, el pop i l’arrel mediterrània hi segueixen essent, així com també hi continua, si més no fins i tot més contundent i madura, la reflexió, crítica, i el sentiment; quasi sempre amb l’illa i el poble, Ciutadella, que el van veure néixer i créixer com a aliment de la seva inspiració. Fruit d’aquesta experimentació continua, tot plegat arriba d’una manera igualment directe però més dolça i càlida, creant una atmosfera d’interrelació amb el públic propera i relaxada i des d’on brollen tots els matisos possibles.


I a aquesta nova dimensió, sempre vitalista, en què es pot dir que ja ha entrat plenament, Cris Juanico l’aconsegueix amb una austera escenografia on predominen les dues ‘a’ de ‘F(a)usta’ i amb uns jocs de llums on hi ha tots els colors també possibles, però sobretot amb la nova sonoritat, amb uns sons que constantment dibuixen, descriuen amb sorprenent precisió, aquests paisatges, reflexions i emocions que es desprenen de les seves lletres.


Els sons són de fusta i surten d’instruments com el contrabaix (amb Joan Solà-Morales sempre acompanyant-lo), dos violins, una viola i un violoncel, que, qui els sonaren en l’estrena d’aquesta ‘Nit F(a)usta’ al Claustre del Seminari de Ciutadella, foren, respectivament, els menorquins Esther Pons, Blanca Coll, Andreu Cardona i Pau Cardona, molt ben conjuntats i sempre enganxats al concert.


Si en tota aquesta nova proposta ja és significatiu veure com Cris Juanico, amb la seva veu i guitarra, es passa tota l’hora i mitja de concert assegut al seu tamboret, sense aixecar-se en cap moment, significatiu fou també que tant l’inici com el final del concert fos amb la cançó ‘Com un infant’, que igualment obre el disc i que convida, justament, a somiar: parla de ser com un infant, de somiar i de jugar constantment com a manera de ser i, també, com a estímul per, amb valentia, fer-los realitat.

 

 

 Foto: Rafa Raga


Durant un espectacle en què, per fer-lo més informal i tot, Cris Juanico es saltà un parell de vegades el calculat guió de la posada en escena, el concert tingué uns quants punts àlgids, representats principalment per temes com el darrer ‘Com un infant’ o amb altres com la juganera ‘No em facis ontes’, la punyent i als mateixos temps dolça i intensa ‘Aquest puny d’illa’, l’emotiva i inspirada en la novel•la ‘L’alè de les cendres’ de Maite Salord, ‘Al final dels temps’, o la lluminosa i plena de contrastos musicals ‘Em dius que em vols estimar’.


En total, comptant els tres bisos finals, foren 17 les cançons que ben sonaren en aquest segon concert del Festival de Música d’Estiu de Ciutadella: les 11 integrades en el disc físic de ‘F(a)usta’, la versió de ‘Viatge a Ítaca’ de Lluís Llach, la repetició de ‘Com un infant’ i les quatre antigues i a la vegada noves composicions que van ser ‘Cecília’, ‘Pell de melicotó’, ‘Pedres que rallen’ i la més que emblemàtica ‘Si véns’.


Ara, el proper concert del Festival organitzat per Joventuts Musicals de Ciutadella arribarà d’aquí a dues setmanes, a les 21.30 hores del dilluns 27 de juliol amb el trio de cordes Musica Aperta, també al Claustre del Seminari.


Dimarts 14 de juliol de 2015

 

Crònica: Joan Mascaró

 

+ articles i entrevistes