Ses notícies d'en Nan

Articles i entrevistes de cultura i oci

Articles
Varietat i colpidor repertori de Kiev Portella, sol i amb Roser Carceller

El pianista maonès Kiev Portella oferirà pròximament tres concerts a diferents llocs de Menorca Més informació.

Podrem tornar a escoltar i sentir la seva música, primer acompanyat de Roser Carceller els dies 28 de juliol a Sant Lluís i el 31 a Fornells. La tercera cita serà el 7 d’agost també a Fornells, en aquesta ocasió en solitari. 

Hola Kiev!

1.-Les dues primeres actuacions són amb Roser Carceller. Què ens pots explicar d’aquests dos recitals de clarinet i piano que prepareu?

Es tracta de dos programes gairebé diferents, on ajuntem compositors estilísticament molt distants però que en canvi tenen en comú el lirisme i el virtuosisme. Trobem peces importants dintre el repertori clarinetístic, com ara la Rapsòdia de Debussy, obra clau per aquest instrument solista i utilitzada en la gran majoria de concursos de nom internacional. A la vegada, hem realitzat adaptacions de lieders o d’alguna peça de Txaikovski per a violoncel o de Kreisler per a violí. 

Tot el programa conforma un conjunt d’obres que ens transporten a diferents estats d’ànim, arribant fins i tot a extrems eufòrics com és el cas de les Danses Romaneses de Bártok. Per acabar els dos concerts, hem escollit una peça de gran virtuosisme d’un compositor català, íntim amic de Rossini, que és la Fantasia de Ramón Carnicer, obra escrita expressament per a unes oposicions de càtedra de clarinet del Conservatori Superior de Madrid. És una obra que fa referència a temes que evoquen l’òpera italiana i el Bel Canto.

El públic podrà gaudir de l’estrena absoluta al concert de Fornells de les 3 Fantasiestücke op. 28 que el compositor barceloní Abraham Tena Manrique ens ha dedicat a la Roser i a mi.  

Sense dubte seran dos programes que no deixaran indiferents a l’oient gràcies a les obres poc comuns (i a la vegada atractives) que presentem en aquesta ocasió. 


2.-Quines peces tocaràs en el teu concert en solitari?

A la primera part interpretaré la suite Children’s Corner de Debussy i quatre peces líriques de Grieg. A la segona part tindrà lloc l’estrena d’una altra obra per a piano sol del mateix compositor Abraham Tena, Impromptu per a piano sol. El concert seguirà amb l’ Hommage a Rameau de Debussy, el Minuet de la Suite Bergamasque de Debussy i l’arxiconeguda sonata Clar de Lluna de Beethoven, nom que li he donat en aquesta ocasió al propi recital. ¬


3.-El treball que representa preparar un repertori és sens dubte important. Quin és el procés per seleccionar els temes? Tens algun sistema concret o tries segons l’època, públic, espai...?

A l’hora de programar sempre tinc en compte el públic per a qui he de tocar, l’espai i l’instrument del qual disposaré i llavors em deixo emportar un poc per l’estat d’ànim meu d’aquell moment i la intuïció. Llavors és com un trencaclosques i poc a poc vaig col•locant les peces fins que puc confeccionar tot el programa sencer. Una de les finalitats que vull aconseguir en cada concert és poder controlar i manipular l’estat d’ànim dels oients. És per això que cada peça té el seu lloc exacte en cada moment del concert, per crear aquest efecte. 


4.-Què ens pots dir dels dos espais on actuareu, la nova sala Albert Camus i Cas Contramestre? 

De la sala Albert Camus no en puc dir gran cosa ja que de fet no la conec, tot i que sí n’he sentit a parlar molt positivament i que és un espai acollidor. Tinc la intuïció de que ens hi trobarem bé.

De Cas Contramestre és una sala on ja hi he tocat dues vegades i em pareix un lloc idoni per concerts de format íntim a la vegada que és un lloc preciós i excepcional dins de Menorca.  


5.-Fa poc te vam poder veure tocant en un espai poc habitual, a un carrer de Barcelona. Com va sorgir aquesta experiència? Com reaccionava la gent?

Ja feia uns anys que me demanaven actuar dins una marató que es fa anualment i que organitza el concurs internacional Maria Canals, que és tot una institució dins el pianisme mundial. Aquesta marató consisteix en que es reparteixen varis pianos per tot el centre de Barcelona en carrers tan emblemàtics com per exemple el Passeig de Gràcia i vaig aprofitar l’ocasió que aquell mateix dia havia de realitzar un recital a prop de Barcelona, per tal d’enriquir-me en l’experiència de tocar al carrer i aprendre què és el que se sentia en quant a l’acústica i el fet de poder lluitar contra el ritme frenètic que porta la gent a una gran urbe com és Barcelona. La veritat que la gent va parar per escoltar-me i inclús la televisió va enregistrar la meva actuació. Per mi va ser una fita veure com la meva forma d’expressar la música realment aconseguia calmar l’estrès i el ritme frenètic, del qual he parlat abans, que porta la gent a les 12 d’un migdia en ple Passeig de Gràcia. Recordo amb afecte que inclús em va saludar gent menorquina que es va sorprendre de veure’m tocar allà al mig. 


6.-Tens nous projectes?

Un dels projectes que ara per ara més il•lusió em fa, és un programa molt novedós a dos pianos amb música que no deixarà indiferent a la gran massa. Per altra banda, tinc previst diferents recitals de piano sol arreu de Catalunya, concerts de música de cambra tant amb la Roser Carceller com amb altres músics, cicles de conferències sobre grans pianistes que ja fa quatre anys que realitzo a nivell de Tarragona i també fa temps que vull gravar un nou CD amb música de pel•lícules com de New Age, amb arranjaments realitzats per mi mateix.


7.-Contesta amb una paraula: 

-Un compositor/a que admir: Rachmaninov

-La música m’aporta: estabilitat

-Un color que m’alegra: vermell

-Una platja que m’inspira: Sa Mesquida

-Una plaça per fer-hi un gelat: la Plaça del Rei de Barcelona.


8.-Creus que Menorca i cultura van de la mà? Pot ser la carta de presentació de l’illa?

Sí, òbviament. Menorca gaudeix d’una posició geogràfica privilegiada enmig del Mediterrani, això fa que tingui una història molt rica en diverses cultures i la seva bellesa convida a molts grans artistes a inspirar-se profundament. 

Des de fora tinc la impressió que es podria treballar més per exportar i recolzar les carreres dels artistes menorquins, ja que crec que Menorca té un gran nombre d’artistes que estem treballant a fora. D’acord amb això, crec que es podria explotar molt més la imatge cultural de l’illa de cara l’exterior. 


9.-Un desig cultural per a Menorca?

Recolzament econòmic a totes les institucions musicals per part dels governs.


Moltes gràcies Kiev! 

Sort i ventura

+ articles i entrevistes
Esdeveniment relacionat