Univers Vidal

Esdeveniment passat
Maó - Jornada
divendres 15 de desembre 2023 - 18:00 a 21:00
Institut Menorquí d'Estudis

Detalls


Jornades Josep Miquel Vidal

Divendres, 15 de desembre de 2023

18:00-18:30 h Inauguració institucional de les jornades, amb les intervencions de: Joan Pons Torres, president de l'Institut Menorquí d'Estudis". Cristina Rita, presidenta del Consell Científic de l'Institut Menorquí d'Estudis. Marta Jordi, coordinadora científica de l'Institut Menorquí d'Estudis.

18:30-20:30 h Sessió 1. Vidal, l’activisme al carrer. Moderadora: Cristina Rita.

Xavier Viñas (catedràtic emèrit de Física Nuclear UB), “Els inicis universitaris de Josep M. Vidal a Barcelona”.

Joan March (historiador de la salut del Grup d’Investigació d’Història de la Ciència i de la Salut del IUNICS de la UIB), “Josep M. Vidal, un il·lustrat del segle XX”.

Pere Gomila (poeta i activista cultural, IME), “Vidal, cronista gràfic en l’activisme i la cultura de la Transició”.

Miquel Àngel Casasnovas (doctor en Història, president de la Fundació Enciclopèdia de Menorca / IME), “El gran projecte il·lustrat de Vidal: l'Enciclopèdia de Menorca”.

Miquel Àngel Limón (doctor en Periodisme, IME), “Josep M Vidal, editor: la marca d'un activista cultural”.

Debat final

 

Dissabte, 16 de desembre de 2023

10:00-13:30 h Sessió 2. Vidal, catalitzador de la ciència i la cultura. Moderador: David Carreras, director de l’OBSAM.

Jaume Mascaró (professor jubilat de Filosofia UB / IME), “La creació de l’IME: ciència i humanitats al servei de la societat”.

Josefina Salord (filòloga, IME), “Josep M. Vidal, motor de connexions culturals, acadèmiques i editorials”.

Núria Ferrer (professora de Física Aplicada UPC, i presidenta de la SCF–IEC), “Les Trobades Científiques de la Mediterrània de Josep M. Vidal”.

Antoni Roca Rosell (professor d’Història de la Ciència i la Tècnica UPC / IEC) “Els primers passos de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica”.

Pausa cafè.

Alfons Zarzoso (professor d’Història de la Ciència UCM), “Josep M. Vidal i l’impuls discret d’una escola internacional d’història de la ciència a Maó”.

Maties Torrent (director de l’ESPM / IME) i Ildefonso Hernández (catedràtic de Salut Pública UMH / IME), “La fundació de l’Escola de Salut Pública de Menorca”.

Sergi Marí (exdirector de l’OBSAM / IME) i Joan Rita (professor de Botànica UIB / IME), “El científic compromès: Menorca Reserva de Biosfera”.

Debat final.

13:30-14:00 h Presentació del llibre de Josep M. Vidal, Estudis d’història de la ciència, a cura d’Aina Trias, editat per l’IME.

14:00-16:30 h Dinar lliure.

16:30-19:30 h Sessió 3. Vidal, historiador de la ciència. Moderadora: Marta Jordi.

José Pardo (investigador científic del Departament d’Història de la Ciència IMF–CSIC), “Salut i malaltia a la història de Menorca: l’aportació de Josep M. Vidal”.

Enrique Perdiguero (catedràtic d’Història de la Ciència UHM / Institut Interuniversitari López Piñero), “Josep M. Vidal y el estudio del resguardo de la salud”.

José Ramon Bertomeu (catedràtic d’Història de la Ciència UV / Institut Interuniversitari López Piñero), “Recuperar el llegat de Mateu Orfila i Rotger (1787-1853): autobiografia i correspondència”.

Pausa cafè.

Josep Maria Camarasa (historiador de la Ciència, SCHCT–IEC), “Recerca en equip: Rodríguez Femenias i els seus corresponsals”.

Isabel Moll (catedràtica emèrita d’Història Contemporània IUNICS–UIB), “Josep M. Vidal, un element imprescindible per a la realització de la Història de la Ciència a les Illes Balears”.

Santiago Vallmitjana (catedràtic emèrit d’Òptica UB), “La sensibilitat patrimonial de Josep M. Vidal. Les dues col·leccions d’instruments científics de Menorca”.

Debat final.

Ocimax Maó, sala 2 20:00-21:00 h Presentació i projecció del documental sobre Josep Miquel Vidal.

21:00 h Cloenda de les jornades

 

 

Localització

Camí des Castell, 28

Univers Vidal

 

 

 

Què fer a Menorca - Qué hacer en Menorca

Consulta a l'agenda més activitats culturals!

pujar