XVIII Fira del Llibre en Català

Esdeveniment passat
Ciutadella - Fira
dissabte 25 de novembre 2023 - Tot el dia

Plaça des Born

Detalls

Tot està preparat perquè aquest dissabte, dia 25 de novembre, la plaça des Born de Ciutadella aculli una nova edició de la Fira del Llibre en Català a Menorca.

La jornada s'allargarà tot el dia, de 10.30 a 21.30 hores, i per acompanyar la venda de llibres s'han organitzat activitats de foment del llibre i la lectura per a tots els públics. El programa s'ha presentat a la Llibreria Pau aquest dimarts, 21 de novembre, amb la presència del conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports de Menorca, Joan Pons, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Ciutadella, Miquel Fullana, i representants de les llibreries participants.

Activitats per a totes les edats
La primera part del matí de dissabte està dedicada al públic més jove i familiar, amb la presentació del llibret amb les rondalles guanyadores del Premi Francesc de Borja Moll de rondalles i llegendes dels anys 2022 i 2023, i un contacontes i taller sobre l'àlbum il·lustrat El petit fabioler, d'R. Carlos Barceló Portella, a càrrec d'Art per Créixer.

Cap al migdia serà el torn de la divulgació gastronòmica, amb la presentació de la publicació Sa cuina de ca n'Squella, de Bep Al·lès Salvà. Els assistents podran tastar una recepta inclosa en el llibre, el pasteló de verdures, elaborada pel jove xef Pau Sintes. Completarem la degustació amb el dolç talaiòtic i cervesa talaiòtica.

El capvespre s'encetarà amb l'Àgora literària, una tertúlia al voltant de la creativitat literària en la novel·la a través de l'experiència dels autors menorquins Maite Salord, Pau Faner, Josep Maria Quintana, Josep Masanés, Lluís Vergés i Joan Pons. La dinamització de l'Àgora anirà a càrrec de Carme Cloquells, acompanyada d'un suport audiovisual que il·lustrarà cada bloc temàtic. La inspiració, els dubtes, els reptes i la connexió amb els lectors seran alguns dels punts de la xerrada. (Aquesta proposta ha estat dissenyada per vaDcultura.)

Concursos lingüístics i fosquet poètic
A mitjan capvespre serà l'hora dels concursos lingüístics. En aquest cas, el públic podrà assistir a l'eliminatòria local de Ciutadella del concurs «Carta en terra...», presentat per Silve Pons. Es tracta d'un concurs adreçat a adults que competiran per demostrar els seus coneixements sobre les paraules del Diccionari Alcover-Moll, especialment les referides a Menorca. Aquesta activitat s'organitza en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques de Menorca (inscripcions per participar-hi: Biblioteca de Ciutadella).

Finalment, tancarem la jornada amb el Fosquet Poètic, una proposta escènica que combina recitat, interpretació i música en directe. Els actors Josep Mercadal i Agnès Romeu són els encarregats de conduir l'espectacle, que comptarà amb una àmplia participació de poetes menorquins, com Ismael Pelegrí, Francesc Florit Nin, Iosune Arriaran, Sili Pons, Guillem Benejam, Bep Joan Casasnovas, Gustau Juan Benejam, Jodri Odrí, Sergi Cleofé, Anna Maria Ticoulat, Joana Bagur, Carles Mercadal Victory, i també els poetes Ponç Pons, Pere Gomila, Margarita Ballester, Damià Rotger, Llucia Palliser o Bosco Faner aportaran els seus versos per a l'espectacle. El músic Cris Juanico interpretarà alguna de les cançons del seu nou treball, Cançons de Xerxa, sobre poemes de Joan F. López Casasnovas. Fosquet poètic també inclourà un petit homenatge al poeta Antoni Moll i Camps, recentment traspassat. (Aquesta proposta ha estat dissenyada per vaDcultura.)

Com sempre, però, els autèntics protagonistes de la Fira són els llibres i les llibreries, que tindran preparada una gran selecció de publicacions en català. Les llibreries que hi participen són Llibreria Pau, VaDllibres, Juguettos - Ca na Joana i La Torre de Papel, de Ciutadella; Sa Llibreria, de Ferreries, i Llibreria Catalana, Llibreria Sa Catòlica, Llibreria Jocs, Espai 14 i Xalallibres, de Maó.

Per cada llibre venut es rifaran vals per comprar llibres a qualsevol de les llibreries participants.

El Departament de Cultura ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Ciutadella per a l'organització de la Fira.
 

Programa:

10.30H PRESENTACIÓ
Del llibret amb les rondalles
guanyadores del Premi Francesc de
Borja Moll de rondalles i legendes dels
anys 2022 i 2023.

11.15 H
CONTACONTES
I TALLER
Sobre l'àlbum il-lustrat "EI petit fabioler",
d'R. Carlos Barceló Portella, a càrrec
d'Art per Créixer.

12.30 h VERMUT PRESENTACIÓ
De la publicació "Sa cuina de ca
n'Squella", de Bep Al-lès Salvà, a ca
àrrec del seu autor i amb degustació de
productes d'una recepta inclosa en el
Ilibre elaborada pel jove xef Pau Sintes,
dolços talaiòtics i cervesa talaiòtica.

17.00H
ÀGORA LITERARIA
Tertúlia al voltant de la creativitat
literària en la novel-la a través de
l'experiència dels autors menorquins
Maite Salord, Pau Faner, Josep Maria
Quintana, Josep Masanés, Lluis Vergés
i Joan Pons, i amb la dinamització de
Carme Cloquells.

18.15 H
CONCURS
Eliminatòria local de Ciutadella del
concurs "Carta en terra..," presentat
per Silve Pons.

19.30 h
FOSQUET POÈTIC
 Un recorregut per la poesia feta a
Menorca conduït pels actors Josep
Mercadal i Agnès Romeu i la música de
Cris Juanico, que interpretarà Cançons
de Xerxa, sobre poemes de Joan F.
López Casasnovas.
Amb la intervenció d'Ismael Pelegrí,
Francesc Florit Nin, losune Arriaran,
Sili Pons, Guillem Benejam, Bep Joan
Casasnovas, Gustau Juan Benejam,
Jodri Odri, Sergi Cleofé, Anna Maria
Ticoulat, Joana Bagur, Carles Mercadal
Victory, i amb poemes de Ponç Pons,
Pere Gomila, Margarita Ballester, Damià
Rotger, Llucia Palliser, Bosco Faner.
També es retrà homenatge al poeta
Antoni Molli Camps.

 

XVIII Fira del Llibre en Català

pujar