UN RECORREGUT PER LA HISTÒRIA A TRAVÉS D'UN PATRIMONI FAMILIAR ÚNIC A MENORCA
Considerada per l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria en el seu Die Balearen com la mansió més bella de l'illa, hi conflueixen nombroses singularitats que forgen la història del comtat de Torre-saura al llarg de cent setanta-set anys, com un reflex de la crònica de tota una ciutat. Un relat marcat per esdeveniments rellevants protagonitzats, d'una manera o altra, pels sis comtes de la branca Olives, que van donar a Ciutadella episodis excepcionals i d'una magnificència inaudita per a una illa tan petita com és Menorca.
La concessió del títol comtal a Bernat Ignasi Olives i Olives l'any 1818 pel rei Ferran VII va culminar un procés precedit per la unió de dos ancestrals i il·lustres llinatges menorquins, els Quart i els Olives. Des de visites reials fins als successos familiars més trivials, la monumental casa ens evoca a persones, hàbits i gustos d'èpoques passades, vestigis autèntics d'una encomanda familiar.
EL PALAU
Situat al cor del nucli històric de Ciutadella, va ser erigit en part sobre l'antiga casa Quart. De la configuració actual, iniciada l'any 1839, destaca la impactant façana que dona a la plaça des Born, d'estil neoclàssic, amb dues grans llotges d'inspiració italiana. A la part central hi ha una gran portalada per a l'entrada de carruatges presidida pel blasó comtal, amb els llinatges Olives, Quart i Riudavets, flanquejat per dues quimeres alades.
Per la seva banda, la façana del carrer Major és molt més senzilla, però dotada de la mateixa esplendor. D'un equilibri sobri i de gran simetria, acull la porta principal a l'edifici, coronada pel cèlebre i enigmàtic rostre velat, símbol romàntic d'hospitalitat. El seu interior allotja sales i terrasses de dimensions inusuals a Menorca, entre les quals destaca el saló del tron, habilitat amb motiu de l'estada a la casa de la reina Isabel II l'any 1860.
EL LLEGAT
Des de la concessió del títol nobiliari fins a l'extinció de la nissaga el 1995, el comtat va anar incorporant al palau diferents col·leccions artístiques d'un valor indubtable i que avui decoren les seves sales. A través de la contemplació de les obres pictòriques, el mobiliari, les precioses aranyes, les arts decoratives i els objectes d'ús quotidià, rememoram la història d'una de les famílies amb major preeminència de l'illa. Una història lligada als esdeveniments d'uns temps convulsos per a Espanya i per a la ciutat, en la qual els seus diferents representants van tenir un protagonisme destacat en la vida social, política i econòmica de la seva època.
A més d'aquesta casa i altres propietats, el patrimoni del comtat es completa amb un important arxiu documental. La seva recuperació, actualment en curs, és un objectiu compartit amb els fins socials de la Fundación José María de Olives y de Ponsich, la qual pren el nom del sisè i últim comte de l'estirp Olives, creada pel seu hereu, Juan M. Valero Fortuny.
LA FUNDACIÓN JOSÉ MARÍA DE OLIVES Y DE PONSICH, CONDE DE TORRE-SAURA
La Fundació, creada el 2012, consagra els seus esforços a finalitats filantròpiques, afavorint persones i famílies necessitades a través de diferents programes de col·laboració amb organismes públics i privats.
Conscient de la importància que actualment representen els béns materials i immaterials del comtat, convertit en emblema del patrimoni cultural de Ciutadella i de Menorca, la Fundació treballa també en la recuperació d'uns béns arquitectònics, artístics i documentals constituïts en símbols inequívocs d'identitat. Al coneixement, gaudi i finançament de tan vast patrimoni van dirigides les visites públiques.
VISITES GUIADES
Reserva d’entrades: Aquí
Informació: www.talaiacultura.com
Instagram: @palacio_torre_saura_ciutadella
Contacte: info@talaiacultura.com
Whatsapp d’informació: (+34) 971 386 170
Organitza: FUNDACIÓN JOSÉ MARÍA DE OLIVES Y DE PONSICH, CONDE DE TORRE-SAURA